Fotbalul sălăjean, între prezent şi viitor

Într-un moment în care în fotbalul sălăjean se driblează mai mult cu spatele decât cu faţa, reprezentanţii echipelor din Ligile a IV-a şi a V-a, dar şi a cluburilor de copii şi juniori îşi vor alege sâmbătă noua conducere cu care vor “defila” în următorii patru ani.
Ioan Onicaş, fostul arbitru asistent şi actualul preşedinte al Federaţiei Române de Minifotbal a fost primul candidat la şefia Asociaţiei Judeţene de Fotbal, prezentându-şi după câteva zile şi echipa cu care ar urma să colaboreze în cazul unei victorii.
Obişnuit cu marcajul „om la om” încă din vremea când activa ca fundaş în Divizia A la FC Oneşti, Daniel Sabou a decis pe ultima sută de metri să intre în luptă directă cu fostul arbitru de fotbal. S-a gândit, pe bună dreptate, că fotbalul din judeţ merită mai mult decât ceea ce i-au oferit în ultimii ani cei care l-au condus, printre care se numără şi Ioan Onicaş, devenit în 2010 vicepreşedinte al AJF Sălaj.
Nu cred că aş exagera deloc spunând că fotbalul sălăjean se află de ani buni într-o „moarte clinică”, una din care nu pot să-şi revină nici măcar echipele devenite campioane la finalul fiecărui sezon. Două promovări în Liga a III-a şi una în cel de-al doilea eşalon demonstrează cât se poate de clar că nivelul fotbalului sălăjean este sub cel din judeţele limitrofe. Comisiile din cadrul AJF-ului au fost alcătuite, nu numai în ultimii patru ani, din oameni pe care reprezentanţii echipelor i-au arătat nu o dată cu degetul, întrebându-se, care este, de fapt, rolul lor acolo?
Au fost dese cazurile în care arbitrii au fost alergaţi, loviţi, bătuţi sau cel puţin ameninţaţi de jucătorii, chiar şi conducătorii echipelor ce evoluează în campionatele judeţene, iar măsurile luate împotriva lor au fost cât se poate de blânde de cele mai multe ori.
Indiferent de ce vor alege reprezentanţii cluburilor, fotbalul sălăjean va avea începând din această lună o nouă conducere, fiindcă actualul preşedinte, Dan Costin, a hotărât să nu-şi mai depună candidatura pentru un nou mandat. O decizie care i-a surprins pe mulţi oameni din lumea fotbalului, deşi este lesne de înţeles, având în vedere că face parte din echipa fostului arbitru.
Ioan Onicaş a activat mulţi ani la cel mai înalt nivel al arbitrajului românesc, devenind anul trecut observator în Liga I datorită şi relaţiei strânse pe care o are cu preşedintele Răzvan Burleanu. Tot datorită acestuia, Onicaş a devenit în primăvara anului trecut şef al minifotbalului românesc, după ce Burleanu a fost ales preşedinte la FRF. Afacerea pe care o are cu cele două terenuri de minifotbal este benefică pentru mulţi iubitori de fotbal din judeţ, dar, analizând „la rece”, profitabilă doar pentru el.
Tot o afacere poate fi numită şi „acţiunea” începută în urmă cu mai bine de 11 ani de Daniel Sabou, însă, una care a dat roade peste ani, iar Sălajul se poate mândri şi acum cu jucătorii pe care acest club i-a promovat spre fotbalul mare. Rezultatele obţinute de-a lungul anilor rămân în analele fotbalului juvenil sălăjean, indiferent de viitorul acestui club cu nume predestinat.
Viitorul fotbalului sălăjean se decide sâmbătă, iar cei 47 de delegaţi cu drept de vot trebuie să fie foarte atenţi în mâinile cui vor da „sportul rege” din judeţ pentru următorii patru ani. Lumea s-a săturat de promisiunile cu care întreg fotbalul românesc nu doar cel sălăjean a fost „infectat” în ultimii patru ani. Ar fi timpul să revedem, după mulţi ani, partea plină a paharului.

One Thought to “Fotbalul sălăjean, între prezent şi viitor”

  1. f

    un articol placut la citit, si obiectiv. Indragesc aceasta rubrica.

Leave a Comment