Dăncilă în turul doi la prezidențiale? Foarte posibil

Cum ar fi ca Iohannis și cei de la PNL să încerce să o trimită pe Dăncilă în turul doi al alegerilor prezindențiale? Vi s-ar părea un scenariu horror? Ei bine, nu-i chiar așa.

Pomeneam în urmă cu câteva zile despre şansele extrem de mici pe care stânga politică românească le are în a accede cu un candidat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc în mai puțin de două luni. Și mai spuneam că ar fi o premieră pentru votanții PSD, inclusiv pentru democraţia românească. Argumentul principal pe care l-am adus la această afirmație a fost că prezența Vioricăi Dăncilă într-o finală, cum este cea pentru Cotroceni, din capul locului pare jignitoare, inclusiv pentru pesediştii normali la cap. Viorica Dăncilă, după cum ne-a arătat până în prezent, joacă într-o cu totul altă ligă. O ligă despre care aș vrea să cred că nu are spectatori prea mulți.

Și totuși, există un scenariu în care Dăncilă ar putea să prindă turul doi. Până la urmă, totul depinde de jocul Dreptei şi al candidaţilor săi. Deși, de departe, este unul dintre cei mai „citiți” candidați înscriși în lupta pentru Cotroceni, candidatul PMP, Paleologu, are la ora aceasta atâtea şanse cât să ciupească maxim 3-4 procente în primul tur. Asta și pentru faptul că președintele de onoare al partidului, Băsescu, este prins astăzi într-un mega scandal mediatic, acuzat fiind că în tinerețe ar fi „ciripit” la Securitate. Deși, la prima vedere, nu pare să fie un subiect care să aducă prejudicii de imagine candidatului Paleologu, este clar că, la noi, teoria conspirației primează în fața rațiunii.

Apoi, este din ce în ce mai clar că actualul președinte Klaus Iohannis va accede cu șanse de 99,99% în turul al doilea. Însă procentul amintit se va dilua considerabil în al doilea tur de scrutin dacă îl va avea contracandidat pe Dan Barna, reprezentantul USR-PLUS. După cum arată ultimele sondaje de opinie, Barna va fi cel cu care Iohannis se va duela în runda a doua a alegerilor prezidenţiale. Și, oricât s-ar da liberalii peste cap, deşi astăzi este cotat cu prima şansă în această bătălie, actualul preşedinte nu poate fi foarte sigur că va ieşi învingător din ea. Știu că în acest moment vi se pare ilară și oarecum lipsită de realism o astfel de ipoteză, însă este probabil ca după dezbaterile directe şi după votul celor care în primul tur au votat cu altcineva (mulți dintre ei cu o anumită formă de alergie la numele de Iohannis), Barna să câștige în turul doi. Varianta pare, într-adevăr, mai puțin realistă, fiind totuși luată în serios de PNL şi Klaus Iohannis.

Situația ar fi diametral opusă dacă, în turul doi al alegerilor prezindențiale, în locul lui Barna ar intra Dăncilă. Practic, Iohannis ar mătura pe jos cu candidatul PSD. Evident că aceasta este varianta care le surâde astăzi liberalilor, din perspectiva șanselor la un nou mandat, dar și pentru a evita o luptă directă cu cei de la USR-PLUS. Să nu uităm că singura șansă de a forma un viitor guvern, care să se bucure de o largă susținere parlamentară – în condițiile organizării prezumtive de alegeri parlamentare anticipate – este ca PNL să bată palma cu cei de la USR-PLUS. Or, într-un tur doi, de „care pe care”, este foarte posibil să iasă scântei care să se lase cu răni adânci în relația dintre cele două entități politice. Răni care, în mod cert, se se vor cicatriza foarte greu…

Tocmai de aceea, pentru a evita un asfel de senariu, am convingerea că liberalii încearcă la această oră o vulnerabilizare a poziţiei candidatului USR-PLUS în primul tur și, în celași timp, că fac demersuri pentru a-i ridica Vioricăi Dăncilă cota. Dar nu mult, ci atât cât să-i permită aceasteia să își scoată nasul în turul doi. Vedeți dumneavoastră, tot acest circ mediatic la care asistăm în ultima perioadă, în ce privește restructurarea Guvernului, timp în care Dăncilă are posibilitatea să se exprime atât „pe persoană fizică”, cât și pe linie de partid, pare că-i convine de minune lui Iohannis, care se şi visează cu Viorica în turul doi. În afara unei victorii sigure, Iohannis și-ar asigura, de asemenea, liniștea unui viitor guvern care să-l lase să respire în voie aerul înalțimilor.

Acesta este motivul pentru care cred că intrarea în turul doi a Vioricăi Dăncilă nu ţine strict de votanţii PSD, ci mai degrabă de strategia pe care o abordează Iohannis și, mai ales, de modul în care Dreapta politică românească înţelege să facă jocurile în această perioadă de campanie electorală. Dacă totuși va avea loc acest accident democratic, „meritul” le va aparține în exclusivitate partidelor de dreapta, care jucându-se cu focul riscă să dea foc nu doar politicii românești, ci și României. Pentru că PSD nu este doar dușmanul lor, ci al acestei țări. Iar acest partid a demonstrat-o de-a lungul a câtorva zeci de ani că are puterea să renască ori de câte ori am crezut că deja e gata îngropat. E ceva stricat în gena unor români, iar boala aceasta nu se poate vindeca doar cu bisturiul. Mai e nevoie de ștampila de vot.

Alte articole

2 Thoughts to “Dăncilă în turul doi la prezidențiale? Foarte posibil”

  1. Anonim

    Cică Dăncila-i dusă-n America, să se întîlnească cu președintele SUA, McDonald, și cu vice-președintele Donald Duck!

  2. Anonim

    Câtă prostie este în țara aceasta mai rar găsești, este sută la sută că Vasilica intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale .

Leave a Comment