Cum își spală Dragnea imaginea cu banii românilor

Cred că nu există suflare în România care să nu fi aflat deja că Senatul a adoptat săptămâna trecută propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Dacă majoritatea aleșilor au ales să susțină proiectul – mulți dintre ei votând “pentru”, de frica repercusiunilor – iată că singurii care s-au opus au fost cei de la USR.

Nu cred că mai miră pe nimeni faptul că, imediat după vot, organul oficial de propagandă rusă în România, site-ul sputnik.md, a salutat votul Senatului numindu-l „moment istoric“. Şi, cel mai probabil, asistăm la un moment istoric, cel puțin prin prisma faptului că este pentru prima dată când românii sunt chemaţi la un referendum inutil. Am spus că sunt chemați, nu că ar fi participat deja la unul, ca de exemplu cel pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 – un alt subiect interesant.

De ce spun că este inutil? Pentru că, în momentul de față, Codul Civil nu permite căsătoria persoanelor de acelaşi sex. El precizează că doar bărbatul şi femeia se pot căsători. Paragraful 42 din Decizia 580/2016 a CCR spune că în Constituţia actuală, prin căsătorie, se înţelege numai uniunea dintre bărbat şi femeie, iar deciziile CCR sunt obligatorii; interpretarea dată de Curtea Constituţională are aceeaşi putere ca şi Constituţia României. De aceea, întrebarea firească pe care şi-o poate pune oricine este: de ce organizăm un referendum care ne costă peste 20 milioane de euro, în condiţiile în care de aceşti bani ar putea beneficia copiii, bătrânii, românii în general?

Cum discuţiile pe fondul referendumului ţin, în principiu, de intelectul, deschiderea sau “crezul intim” al fiecăruia dintre noi, hai să vedem care dintre partide vor putea exploata politic cel mai bine acest eveniment. Singurul partid care și-a clarificat deja ideologic poziția despre această “problemă natională”, printr-un sondaj intern, este USR. Să ne amintim că acesta a fost și motivul pentru care, alături de alți membri fondatori ai partidului, Nicușor Dan a fost nevoit să rupă cordonul ombilical cu USR. Astfel, putem spune că Uniunea și-a asumat din timp poziția pe această problemă, motiv pentru care nu prea mai are ce pierde, ci dimpotrivă. În timp, dacă își va păstra linia ideologică, partidul va deveni tot mai frecventabil pentru tinerii educaţi din mediul urban.

Pe de altă parte, PNL va ieşi cu imaginea uşor şifonată, dar fără mai pierderi electorale. A avut grijă să-și lase aleșii să voteze după cum au simțit. Iar ei, evident, au simțit că problema-i atât de sensibilă încât nu-i deloc indicat să stai cu spatele la un “taur” în călduri.

Cât depre ăștia de la PMP, se știe că ei mai cred în nimic, înafară de Băsescu. Aldiștii asemenea, se uită spre Tăriceanu ca la Mesia. Cât depre udemeriști, ei sunt cu orice și oricine îi mai ține în viață. Nu m-ar mira dacă, în curând, pentru a trece pragul electoral, membrii Uniunii s-ar converti la ortodoxism. Așa că…

Până la urmă, nu cred că mai e vreun secret că Liviu Dragnea va fi principalul beneficiar al referendumului. Veți vedea cum liderul PSD împuşcă mai mulți iepuri dintr-un foc. În primul rând, modifică radical agenda publică pentru perioada următoare. Mai precis, aruncând pe piață un astfel de subiect extrem de sensibil pentru un popor și așa divizat, atenția românilor va fi distrasă de problemele reale ale societății. Astfel că, după cum ați putut remarca deja (îndeosebi pe rețelele de socializare), românii am uitat deja că sunt conduși de o șleahtă de hoți, că justiția apolitică își duce ultimele zile, spitalele colcăie de bacterii, buda e tot acolo, în fundul grădinii, că pesta porcină e scăpată de sub control, inflația stranguleză economia, prețurile cresc de la o zi la alta, jandarmii gazează copii și bătrâni, infrastructura e la pământ, copiii noștri învață după manuale scrise de niște analfabeți, mizeria (la propriu și la figurat) sufocă țara șamd.

Apoi, Dragnea a recâştigat sprijinul baronilor, care au început să cârcotească împotriva lui pe la colțuri. Nimeni, dar absolut niciun politruc nu se va pune rău cu preoţii din circumscripţie. Practic, până la referendum, cine are curajul să-l contrazică pe Dragnea, îl va contrazice pe Dumnezeu, sabotând astfel sfânta misiune a PSD.

Nu în ultimul rând, Dragnea își (re)cultivă astfel relaţia cu “boșii” BOR. Cine se poate ocupa de mobilizarea la urne mai bine decât reprezentanţii bisericilor? Și aici nu-i vorba neapărat de referendum. E o chestiune cu bătaie mai lungă…

Că vrem, că nu vrem, acum avem o singură problemă națională: care cu care și cine cu cine și-o trage în dormitor. Ceea ce, pentru un om cu ochii deschiși, înseamnă ipocrizie, superficialitate și spirit de turmă.

2 Thoughts to “Cum își spală Dragnea imaginea cu banii românilor”

  1. Anonim

    Nu sunt de acord cu casatoriile intre homosexuali dar nici nu ma voi duce la referendum. Este un subiect fals. De 30 de ani de democratie avem o legislatie mai mult sau mai putin democratica. Introducerea unui paragraf in Constitutie nu va schimba cu nimic starea actuala. Prin urmare referendumul celor doi mari „familisti” – Daddy si Tradiceanu – este o pierdere inutila de timp si de bani.

  2. Anonim

    Acest Dragne este un derbedeu iresponsabil! Să arunce el 20 mil euro pentru ceva care este prevăzut în Codul Civil și deciziile CCR! Cu banii ăștia mai rezolva un spital, niște școli sau dotări edilitare.
    BOICOTAȚI REFERENDUMUL INFRACTORULUI DRAGNEA!

Leave a Comment