Cine-l opreste pe Oprescu?

Dupa ce, in nenumarate randuri, a dat asigurari ca nu-l intereseaza subiectul privind candidatura sa la presedintie, Sorin Oprescu s-a razgandit. In fond, nu s-a razgandit, pentru ca nu va candida, ci doar ia in calcul candidatura. Asta spune el. Totusi, de ce ar candida Oprescu si, mai ales, din partea cui?

Una dintre cele mai vehiculate ipoteze arata continuarea rolului de prost gust jucat de Oprescu la alegerile locale. Simuland din nou independenta politica, doctorul ar fi de fapt reprezentantul aripii conservatoare din PSD, neincrezatoare in sansele lui Mircea Geoana. Si, credeti-ma, numarul pesedistilor pesimisti creste de la o zi la alta. Astfel, se zvoneste ca Ion Iliescu, Adrian Nastase si Marian Vanghelie, ar incerca astfel sa impuste doi iepuri dintr-un foc: detronarea lui Basescu si recastigarea pozitiei dominante in partid, prin indepartarea prostanacului. Strategia ar putea avea insa efect de bumerang. Sabotandu-si propriul candidat, greii PSD ar disloca partial din toate voturile anti-Basescu, subminand insasi opozitia fata de actualul presedinte. In situatia in care primarul Capitalei n-ar prinde turul doi, Traian Basescu ar fi principalul beneficiar al voturilor irosite. De altfel, aceasta este cea de-a doua ipoteza. Altfel spus, razgandirea lui Oprescu s-ar datora unui telefon primit de la Cotroceni, convorbire confirmata pe surse. De aceasta data, scenariul ni-l prezinta pe medic in postura de iepure, alergand in cursa prezidentiala doar pentru a scoate sufletul din contracandidatii lui Basescu. Ipoteza care pare cel mai putin probabila, din moment ce candidatura lui Oprescu ar subtia inclusiv din capitalul electoral al presedintelui.

In tot acest noian de presupuneri, mai mult sau mai putin reale, apar cel putin doua certitudini. Prima este legata de faptul ca eventuala candidatura a lui Oprescu ar distruge din procentele actualilor inscrisi in cursa prezidentiala. Traian Basescu ar fi nevoit sa isi imparta electoratul proletar cu un contracandidat care stapaneste la fel de bine limbajul suburban. Crin Antonescu si-ar pierde din votantii indecisi, pozitionati deopotriva anti-Basescu si contra-PSD. Apoi, intrarea in cursa a lui Oprescu ar subtia serios din numarul criticilor militanti din PSD, multi dintre ei abia asteptand o alternativa la Mircea Geoana. Probabil, dorinta majoritatii (mai mult sau mai putin simple) din PSD.

Alte articole

Leave a Comment