Avem un oraș. Cum procedăm?

Nu e un secret pentru nimeni, nici măcar pentru autoritățile locale sau județene, faptul că, unii dintre cei aflați în funcții înalte, plătiți regește, nu mișcă un deget sau sunt pur și simplu incapabili să vină cu idei noi, cu soluții salvatoare, cu planuri demne de un șef de serviciu, de direcție sau de departament. Ultimul (deja „fost”) exemplu este cel al administratorului municipiului, recent ales la București în echipa Guvernului Dăncilă, după ce aici, la Zalău, rezultatele lui pe funcție au fost aproape inexistente. Este inadmisibil să nu reușești în câteva luni de zile să găsești o soluție viabilă pentru hala din centrul municipiului – de exemplu – și să lași jumătate din această clădire în care am băgat milioane de euro – bănuții noștri – să moară cu zile. Iar acesta este doar un exemplu.

Ești managerul orașului, trebuie să faci, cu ajutorul echipei tale, cu sprijinul primarului,  viceprimarilor și al celorlalți factori de răspundere, tot ceea ceea ce îți stă în minte și putere să găsești soluții. Nu o găsești într-o lună, în două poate, dar nici în nouă? La fel s-a întâmplat și cu fostul manager de realizările căruia nu a auzit nimeni, toate au fost lăsate așa cum, parte din ele, le vedeți și astăzi. Avem câteva obiective mari pe care le numărăm pe degete: bulevardul paradit, stadionul copt de rugină și mucegai, platoul de marmură cârpăcit și urât, străzile principale care sunt pline de cratere și gropi, piața centrală, parcul central, câteva imobile care aparțin municipalității și care ne cad efectiv în cap.

Acestea sunt marile probleme, mai sunt și alte zeci, mai mici, dar dacă ne referim strict la cele principale, constatăm că rezultatele – dacă avem rezultate – sunt, din păcate, dezamăgitoare în prezent. Desigur, nu putem arunca anatema exclusiv pe administrația PSD; să nu uităm că acest municipiu s-a aflat, timp de 12 ani, sub conducerea galben-albăstruie a PNL. Dar aceasta nu este o scuză a celor care conduc acum. Știm că „moștenirea” a fost una grea, dar iată ca împlinim în curând doi ani de când avem la conducere administrația social-democrată și lucrurile, evident, cu câteva excepții fericite și care merită lăudate, sunt aproape la fel, mă refer la cele de anvergură. Ideea este una cât se poate de clară: atunci când cei care răspund cu capul de aceste probleme sunt incompetenți, ineficienți sau pur și simplu merg la serviciu având alte scopuri, iar cei puși să-i ia de gulere nu iau nicio măsură concretă, lucrurile vor merge pe mai departe în sensul pe care îl vedeți.

Atâta vreme cât cetățeanul amărât răspunde cu capul, la locul de muncă, chiar și pentru cea mai mică greșeală, așa cum este normal, intrând de multe ori în gura patronilor sau fiind chiar concediat dacă nu își face treaba, nu văd de ce un astfel de personaj (generic vorbind, nu mă refer doar la funcția de administrator public, ci și la nenumărate alte funcții din Consiliul județean, Prefectură, primăriile din județ, instituții etc) care nu are nici cea mai mică legătură cu ceea ce ar trebui să facă, nu este tras la răspundere sau dat pur și simplu jos de pe scaun pentru că nu face. Oamenii aceștia nu înțeleg faptul că cel mai mare păcat și cea mai gravă faptă, mai ales în astfel de funcții plătite cu bani grei de la bugetul de stat, este nemunca.

Am scris, cu mare tristețe, despre hala din centrul municipiului. Nu se poate ca la nivelul municipalității să nu fie găsită o echipă capabilă să miște lucrurile într-un sens cu ceva mai multe șanse de reușită, în afară de o simplă reducere a chiriei pe acele spații și eternul „vom lua măsuri”. Este nevoie de o minte creativă, de idei de management, de stors de creieri în găsirea și atragerea, prin mijloace care nu se poate limita doar la o reducere de tarif, pentru a atrage firme și a umple în final acele spații care arată pur și simplu deprimant.

Dacă în Blaj  – un oraș din Alba, un pic mai măricel decât Șimleul nostru – se construiește o sală polivalentă de 8 milioane de euro, vreau și eu în Zalău ceva asemănător, nu să mă mulțumesc cu un stadion putred, căruia i se vopsește gardul și i se reabilitează tribunele mâncate de rugină. Nu vreau să văd o hală pustie, așa cum vedeam prin București pe vremea lui Ceaușescu, în unități similare botezate << Circul foamei >>.  Cu toate că primarul nostru a fost blamat și este, în continuare, principalul încasator al nervilor zălăuanilor, nu este în totalitate vina lui și nici responsabilitatea lui să facă ceea ce alți subordonați ai săi nu fac sau nu știu să facă. Atunci, hai să-i dăm primarului un salariu așa cum are și primarul Londrei și să-l luăm pe el de gât pentru orice problemă, dar să desființăm toate funcțiile ocupate de oameni care ne toacă banii și nu au, în luni sau chiar ani, niciun rezultat notabil. Evident, pe de altă parte, tot conducerea primăriei este cea care poate să se lipsească de cei incompetenți, lăsând loc, prin concurs și nu doar prin „tentative”, unor oameni care să obțină pe merit și prin competență aceste posturi! Dacă nu, atunci, da, și cei care conduc sunt responsabili de rezultate.

Nu vreau să mă mai leg, din nou, de consilierii locali, dar unde sunt rezultatele în zonele de care fiecare a fost însărcinat să răspundă, în municipiu? Avem nevoie de oameni care să țină pasul cu metodele, tehnica și modalitățile moderne prin care alții reușesc să își ridice orașele, să atragă investiții, să îi facă pe oameni să simtă că evoluează. Nu ne putem limita doar la măsuri contabilicești pe care le lua și bunica acum 50 de ani!

E nevoie de minți creative, de oameni cu ideație bogată, de scheme de marketing și publicitate, de “undițe” bine gândite și strategic dispuse în “apă”, care să atragă investitori, oameni cu bani, firme potente, tineri care să își dorească și să muncească aici, acasă. Și, bineînțeles, de chef de muncă, drag de oameni și de oraș. Suntem sătui de cei depășiți de timpuri și care nu vor să evolueze, să învețe, să facă un efort suplimentar pe care, în final, să îl putem vedea și noi!

Oameni buni, dacă nu puteți, dacă nu știți sau nu vreți, dați-vă la o parte! Aveți decența să plecați în locuri și pe funcții mai potrivite. Stați în ușa orașului! Ne luați și banii, lunar, degeaba. Luați și prime, unii și tichete de vacanță și aveți toate privilegiile care vin la pachet într-o funcție cu care, de fapt, nu aveți nicio legătură profesională, că de vreo legătură cu moralitatea și etica nici nu poate fi vorba.

2 Thoughts to “Avem un oraș. Cum procedăm?”

  1. Anonim

    De unde ar fi învățat cei din primărie sa conducă un oraș?

  2. Anonim

    Zalaul a pierdut demult startul oraselor dezcoltate, e or rusine pe harta din NV dar si din tara. Cum de nu le este rusine la ciunt si securistul, de 28 de ani sa nu faca nimic in acest oras, in curand comuna. Singurul bulevard e spart, carpit cu catran si ciocanel. Marea carpeala ala ciunt. O plimbare prin oras iti da in iz de trecere in timp, praf, mizerie, tigani, cersetori la tot pasul, gunoaie aruncate de la geamurile cotelelor lasate de Ceausescu cadou. Vai si amar cum a ajuns orasul capitala saracului judet. O pata rosie pe harta NV a tarii. Sunt orase mai mici unde bugetul e de 4 ori mai mare, vezi Lugoj din Timis. ciuntu si gasca de hoti securisti fura, traiesc bine pe spatele putinilor ramasi in orasul fara prospecte pentru tineri, fara investitori. De departe e cel mai urat oras din Romania, nimic nu s-a schimbat de 28 de ani. Rusine la toti primarii in frunte cu ciuntu, acest oier cu doua clase.

Leave a Comment