Asta-i pohta ce-am pohtit

Pentru majoritatea dintre noi, principala necunoscută a acestui prim tur al alegerilor prezidenţiale a fost cine îl va însoţi în turul al doilea pe Klaus Iohannis. Și, după cum am aflat duminică seara, a ieșit ceea ce și-a dorit președintele. Astfel, în turul doi al prezidențialelor, Iohannis va avea o confruntare fără emoţii, cu Viorica Dăncilă. De ce și-a dorit-o Iohannis pe Dăncilă și nu pe Dan Barna în turul doi, e foarte simplu de intuit. O confruntare cu liderul USR-PLUS ar fi complicat extrem de mult matematica viitorului politic în România. Pentru că cele mai importante partide de pe dreapta politică românească ar fi intrat într-o luptă „corp la corp”, care s-ar fi lăsat cu traume de-o parte și de alta, răni ce nu cred că s-ar fi cicatrizat până la alegerile locale și nici chiar până la cele parlamentare de anul viitor, când primarii și parlamentarii PSD trebuie scoși din „cetățile” în care s-au baricadat. Și-apoi, o competiție cu Dan Barna era din start mai puțin sigură pentru reprezentantul PNL. Deși sunt convins că vor sări să mă contazică, eu cred că Iohannis la această oră nu e un candidat foarte carismatic, capabil să atragă electoratul prin forţa personalităţii, un candidat de tipul lui Traian Băsescu, de exemplu. Așa cum am văzut duminică, Iohannis nu mai este o „locomotivă”, ci mai degrabă este un candidat care trebuie ajutat de o maşinărie politică, în speță de PNL, partid care de data aceasta l-a ajutat enorm în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Pe de altă parte, declarațiile de luni ale liderilor USR-PLUS, prin care susținătorii partidului sunt îndemnați să-l voteze pe Iohannis în turul doi al alegerilor prezindețiale (care va avea loc în mai puțin de două săptămâni) arată că se poate, că încă mai există o speranță. Peste noapte, cei de la USR-PLUS au aflat că nu sunt singuri pe scena politică, mai precis că cele 14 procente obținute de candidatul Dan Barna nu sunt suficiente pentru a dicta reguli pe partea drepta e eșichierului politic și că au nevoie de un aliat puternic acolo. Și au mai aflat că ideea de alegeri anticipate, pentru ei, la această oră, ar fi un dezastru. Însă aceasta-i o cu totul altă poveste…

Până la urmă, cei care încă mai cred în principiile USR-PLUS se așteaptă ca, în perioada imediat următoare, vârfurile de lance din această alianță să pună jos aroganța, agresivitatea, lipsa de modestie, jignirile gratuite și,  mai mult decât evident, să învețe arta comunicării, la pachet cu proiectele concrete de reconstrucție a țării. Altfel, cu tot respectul, USR-PLUS va rămâne doar un partid de „lătrăi”. Și nimic mai mult.

8 Thoughts to “Asta-i pohta ce-am pohtit”

 1. Anonim

  Sa nu confundam, totusi, alegerile prezidentiale cu alegerile parlamentare. La aceste alegeri, multi simpatizanti USR-PLUS au votat cu Iohannis pentru ca, dintre el si Barna, Iohannis era candidatul cu cele mai mari sanse de castig . De aceea scorul lui Barna a fost mai mic decat scorul partidului iar al lui Iohannis a fost fix cu 7% peste scorul partidului, adica exact voturile date de simpatizanti USR. Alianta USR-PLUS va deveni si mai importanta odata cu schimbarea generatiilor si are sanse mari ca in cel mult 10 ani sa devina cel mai important jucator de pe scena politica.

 2. Anonim

  Mda, foarte „carismatic” Băsescu-Hăhăilă, mai ales cînd a tăiat salariile cu cca 40%, mințind că este criză și că taie doar 25%.
  „cu tot respectul, USR-PLUS va rămâne doar un partid de “lătrăi”. Dacă zici că de nu îndeplinește cerințele pe care le enunți, „va rămîne”, pe cale de consecință, înseamnă că ai afirmat că acum este „partid de lătrăi”. Asta îmi aduce aminte de bancul:
  – Alo, școala de dans și bune maniere?
  – _ula dans, doar bune maniere!

 3. E timpul !

  A sosit vremea să ne ridicăm la nivelul celorlate ţări UE, acolo nu există preşedinte de la minorităţi. Românii verzi să iasă la vot, cât să mai iasă preşedinte un neamţ puturos şi obraznic care, mai e şi fricos, se teme de o confruntare cu Dăncilă ?

 4. Anonim

  13 24 -e timpul sa ti legi o funie de gat postacule rosu si s o agheti si pe proasta satului de tine.

 5. Anonim

  @ 13:24 Este extrem de greu, quasi imposibil, ca o persoană oricît de inteligentă, să te convingă pe tine cît ești de prost. Sau pe analfabeta aia a Danciului, căreia șefii PSD, nu altcineva, i-au zis „Proasta României”. Ce să dezbați cu o proastă? Spălați-vă pe cap cu ea, tu și ceilalți vreo 2 milioane de „români verzi” de Oltenia care ați votat-o!

 6. Anonim

  Sunt in situatia de a vota exact cee a nu trebuie, dar asta este. De actualul presedinte m am.lamurit, ZERO, pe toate planurile. In plus, arogant, sfidator, lipsit de curaj, şiret. Asa cum este, aViorica Dancila da dovada de mai mult curaj si atentie fata de oameni. Asa ca va primi si votul meu, dar si al celor care au votat cu Barna la primul tur.

 7. Anonim

  16:43 Să știi că așa-i, toți votanții USR votează VUIE MIORICA!

 8. Anonim

  Daca as putea, mi as lua votul din 2014 inapoi! Un lucru e clar in ceea ce ma priveste pe mine si pe cei apropiati cu care am stabilit: NU votam din nou cu Werner Iohannis! ❌?

Leave a Comment