Vrei să muncești în altă țară? Aspecte importante de care trebuie să ții cont înainte de interviu

Libertatea de circulaţie a persoanelor constituie un drept de bază în cadrul Spaţiului Economic European (SEE), ceea ce permite cetăţenilor din aceste ţări să lucreze în altă ţară a SEE fără permis de muncă. Libertatea de circulaţie a lucrătorilor se aplică cetăţenilor noilor state membre sub rezerva dispoziţiilor tranzitorii prevăzute în tratatele de aderare. 

Aspecte de care trebuie să țineți cont înainte de căutarea unui loc de muncă

Faptul de a locui sau a lucra în altă ţară europeană poate prezenta anumite obstacole, cum ar fi adaptarea la o nouă cultură, desfăşurarea activităţii într-o limbă străină, familiarizarea cu sisteme fiscale şi de protecţie socială necunoscute. Cel mai bine vă puteţi pregăti prin documentare detaliată despre ţara aleasă.

Calităţile personale şi determinarea joacă şi ele un rol în găsirea unui loc de muncă, ca şi calificările dvs. şi cunoştinţele de limbi străine. Înainte de a începe căutarea de loc de muncă, este important să fiţi conştienţi că găsirea unui loc de muncă în străinătate nu este în mod necesar mai uşoară decât în ţara de origine (rata generală a şomajului este ridicată în Uniunea Europeană). Cu toate acestea, unele sectoare din piaţa europeană a muncii pot oferi posibilităţi deosebite, cum ar fi sectorul turismului şi cel al serviciilor (servicii financiare, consultanţă managerială, sectorul construcţiilor, sectorul IT şi unele segmente din sectorul sanitar), precum şi locurile de muncă sezonieră din agricultură. Trebuie, de asemenea, să nu uitaţi că există diferenţe serioase între posibilităţile de ocupare a forţei de muncă în cadrul Spaţiului Economic European şi că situaţia poate evolua rapid.

Aspecte de luat în considerare atunci când candidați pentru un loc de muncă

Unul dintre cele mai importante elemente este de a afla cum se obţine recunoaşterea calificărilor în ţara „gazdă”. Pentru persoanele cu calificări profesionale, aspectul esenţial este dacă profesia lor este sau nu reglementată. Profesiile reglementate sunt cele permise exclusiv persoanelor care deţin anumite calificări (de exemplu, profesiile de avocat, contabil, profesor, inginer, paramedic, medic, stomatolog, medic veterinar, farmacist, arhitect). Pentru unele dintre aceste profesii s-a stabilit o listă de calificări recunoscute sau echivalente, în timp ce pentru altele echivalenţa este decisă printr-o analiză de la caz la caz, luându-se în considerare durata şi conţinutul cursurilor. Dacă profesia dvs. nu este reglementată, puteţi începe practicarea ei imediat după găsirea unui loc de muncă, dar trebuie să respectaţi toate procedurile eventual aplicabile respectivei profesii în ţara gazdă şi care ar putea fi diferite de cele cu care sunteţi obişnuit.

Modelul CV-ului

Trebuie să vă asiguraţi că aţi redactat un curriculum vitae clar, bine structurat, adaptat pentru locul de muncă avut în vedere. CV-ul trebuie tradus în limba ţării gazdă, ca şi calificările pe care le aveți, Majoritatea statelor membre cer ca specializarea absolvită sau menţionată pe diplomă să fie legată direct de natura postului pentru care candidaţi, în timp ce alte state acordă mai puţină importanţă acestui aspect. UE a adoptat modelul de curriculum vitae european standard. Potrivit atât absolvenţilor din învăţământul profesional, cât şi celor din învăţământul superior, acest CV EUROPASS prezintă o imagine clară a aptitudinilor şi deprinderilor candidatului, valabilă în întreaga UE. Acest model de CV este disponibil în prezent în 20 de limbi UE pe site-ul EURES „CV on-line”.

Pregătirea pentru interviu

Ca şi în ţara de origine, trebuie să vă pregătiţi cu atenție pentru interviul de angajare. Asiguraţi-vă că v-aţi procurat documentaţia generală privind firma şi fiţi pregătit să răspundeţi la întrebări atât despre activitatea firmei, cât şi despre specificul postului. Va trebui, de asemenea, să vă dovediţi gradul de cunoaştere a limbii din ţara gazdă şi să arătaţi că principalele dvs. calităţi şi deprinderi corespund cerinţelor angajatorului pentru postul respectiv. Multe companii mari din UE utilizează centre de evaluare pentru a stabili performanţele potenţialilor angajaţi în situaţii profesionale reale.
Documente necesare atunci când vă prezentați la un interviul cu angajatorul
În mod normal veţi avea nevoie de: câteva exemplare din CV., prezentat în limba corespunzătoare; traducere legalizată a diplomei (de obicei eliberată de instituţia de învăţământ sau de ministerul de resort); fotocopii ale certificatelor şcolare de absolvire, ale diplomelor universitare şi ale altor certificate; paşaportul sau carte de identitate în termenele de valabilitate; o copie a certificatului de naştere; formularul electronic care dovedeşte că aveţi dreptul la asigurarea de sănătate (de ex. E111); câteva fotografii de tip paşaport.

Pot să-mi transfer ajutorul de şomaj în cazul în care mă mut în altă ţară, fără a avea o ofertă de loc de muncă?

În cazul în care în prezent nu aveţi loc de muncă şi doriţi să căutaţi un loc de muncă în altă ţară SEE, vă puteţi transfera ajutorul de şomaj pentru o perioadă de trei luni. Totuşi, există reguli şi condiţii foarte stricte pentru transferul ajutoarelor şi vă recomandăm ca înainte de a acţiona, să contactaţi serviciul local de ocupare a forţei de muncă sau agenţia abilitată de acordare a ajutoarelor. Dacă nu aţi găsit un loc de muncă în termen de trei luni, vi se poate cere să părăsiţi ţara, deşi autorităţile pot manifesta îngăduinţă, în caz că dovediţi că aveţi şanse bune de o obţine un loc de muncă. Informaţii detaliate, oferte de muncă, răspunsuri la întrebări, toate le puteți găsi la AJOFM Sălaj, din Zalău, Agenția având consilieri EURES care vă pot îndruma atunci când întîmpinați probleme sau dacă doriți să aflați ce locuri de muncă sunt disponibile la un moment dat.

 

3 Thoughts to “Vrei să muncești în altă țară? Aspecte importante de care trebuie să ții cont înainte de interviu”

  1. Anonim

    Tradatorii de tara cum zicea PSD.

  2. "maxim 5 ani, dupa care... salut

    pleci in alta tara”…PSD-ul ne vrea nomazim, dupa ce ca suntem saraci

  3. Anonim

    Care libertate? Ce stabilitate? Ce carieră? Păi n-a zis derbedeul de ministru al finanțelor PSD, Todorovici Urlando, că numai 5 ani? Probabil crede că-i mă-sa la „produs”.

Leave a Comment