Trăiască statul și producătorii, vai de portofelul nostru: scumpiri la energia electrică începând din octombrie  

După scumpirea carburanților, implicit a serviciilor și produselor, ne așteaptă o nouă scumpire care va lovi în bugetul fiecărei familii, în special în cel al pensionarilor, familiilor cu venituri mici și persoanelor din categorii sociale speciale. Acest nou val de scumpiri, de data aceasta la energia electrică, va face ca portofelul nostru – oricum în pericol prin facturile care ne așteaptă pentru căldură – să fie și mai amenințat, începând din această toamnă.

Autorităţile anunţă scumpiri în cascadă la electricitate, care se adaugă la majorarea aprobată deja,  la începutul lunii iulie. Prima modificare ar putea veni începând din luna octombrie, urmând, cel mai probabil, ca la sfârşitul anului facturile să crească semnificativ, după cum declara zilele trecute şeful Autorității Naționale de reglementare a Energiei, ANRE. De vină sunt preţurile de pe bursă, care continuă să crească şi se apropie de valorile istorice înregistrate la începutul anului. Autorităţile au început o nouă investigaţie, pentru a identifica sursa recentelor majorări.

Pe consumatorii casnici îi aşteaptă două noi scumpiri la electricitate. Cumulate, acestea ar putea depăși10 procente faţă de preţul actual, majorat deja cu  opt la sută, în medie, din 1 iulie. Prima creştere vine din cauza preţurilor mari la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia de pe bursă. “Va trebui să luăm în considerare de la 1 octombrie chiar o ajustare separată de programul de liberalizare care se încheie la 1 ianuarie anul viitor. Sigur, cel care pierde este consumatorul. A doua creştere va veni la sfârşitul anului şi va fi de până în cinci procente, estimează conducerea ANRE. În prezent, energia electrică vândută pe bursă, este de peste două ori mai scumpă decât anul trecut.

Preţul maxim în prezent este de 500 de lei pentru fiecare Megawatt oră, iar pentru energia livrată din 4 august, preţul ajunge la 570 de lei/ Megawatt oră. “Situaţia este greu de explicat, în condiţiile în care producţia de energie în hidrocentrale deține ponderea din total. Cum aceasta este şi cea mai ieftină energie, în mod normal preţul ar trebui să scadă. Un alt argument pentru evoluţia cotaţiei pe bursă este seceta. Cu toate astea, debitul pe Dunăre la intrarea în ţară este la acelaşi nivel ca în 2016, când preţul electricităţii era mult mai mic. Datele contradictorii au impus o analiză.

Suntem foarte interesaţi să vedem care sunt elementele care au produs această creştere faţă de unele condiţii similare din trecut, atunci când nu s-au înregistrat aceste preţuri. Se utilizează mai mult rezervele lacurilor. Energia electrică produsă în lacuri este mai scumpă decât cea produsă pe Dunăre. Ăsta este un element pe care l-am observat ”, explică şeful ANRE. Experții în domeniul energetic spun însă că există o tendinţă manipulativă a pieţei, speculaţii care cresc artificial preţul. În opinia acestora, este vorba despre dorinţa de profit a producătorilor de energie electrică, lucru care, evident, nu justifică această creştere exagerată de preţ. Guvernul este marele câştigător al acestei situaţii, pe lângă producători.

Companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice vând energie tot mai scumpă, iar profiturile ajung în mod invariabil în bugetul de stat și în conturile societăților. Toate aceste creșteri de prețuri vor afecta, așa cum știm, nu doar facturile la energie în sine, ci prețurile a toate produsele pe care le achiziționăm – haine, obiecte de uz casnic, medicamente, servicii etc, inclusiv cele alimentare, acelea care, de fapt, ne „dor” cel mai rău.

 

 

 

2 Thoughts to “Trăiască statul și producătorii, vai de portofelul nostru: scumpiri la energia electrică începând din octombrie  ”

  1. Anonim

    „Bravo dragnea si tariceanu !” ,sunteti principalii vinovati ca in viitorul foarte apropiat ,marea majoritate a romanilor o vor duce-o tot mai prost datorita scaderii puterii de cumparare.Mai grav este ca veti duce tara asta in nici un an ,pe marginea prapastiei iar Grecia ni se va parea mic copil fata de ce va fi la noi.

  2. Ghita

    Numa mai rau sa nu fie ,noroc ca suntem in ue

Leave a Comment