Tot mai puţine firme sălăjene intră în insolvenţă

Zece firme sălăjene au intrat în incapacitate de plată în luna iulie, astfel că, de la începutul anului, în judeţul Sălaj au fost înregistrate 82 de dosare de insolvenţă, potrivit datelor publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Din fericire, numărul insolvenţelor din primele şapte luni din 2013 este cu 50,3 la sută sub cel din perioada corespunzătoare a anului trecut. Cu această valoare, Sălajul ocupă poziţia a doua a topului judeţelor cu cele mai importante reduceri ale numărului de firme intrate în insolvenţă, după Arad, unde diminuarea este de 67,6 la sută. Spre comparaţie, la nivel naţional scăderea este doar 5,37 la sută, de la 10.203 insolvenţe, în intervalul ianuarie-iulie 2012, la 9.655, în acest an.
Cei mai mulţi agenţi economici care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt din comerţ, industria prelucrătoare şi construcţii.
Statisticile ONRC mai arată că în scădere este şi numărul societăţilor din judeţ care şi-au suspendat activitate. Astfel, în primele şapte luni din an şi-au întrerupt provizoriu activitatea 241 de agenţi economici, faţă de 314 în anul precedent.
O creştere uşoară, de doar 2 procente, se observă la capitolul radieri, de la începutul lui 2013 fiind scoase din evidenţa Registrului Comerţului 617 firme, faţă de 604 în urmă cu un an.
În acelaşi timp, tot mai mulţi sălăjeni prin curaj să-şi deschidă o afacere. Sursa citată precizează că din ianuarie şi până în iulie, aproape 1.100 de persoane din judeţ au îndrăznit să se lanseze în afaceri, deschizându-şi 701 PFA-uri, 252 de SRL-uri, 117 întreprinderi individuale, 26 de întreprinderi familiale şi o cooperativă agricolă. În perioada corespunzătoare din 2012, au fost înmatriculate 927 de firme noi.
Conform datelor ONRC, la finalul lunii iulie 2013, în Sălaj existau 10.996 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, cu 8,16 la sută mai mulţi decât acum un an. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt persoane juridice.
La nivel naţional erau active peste un milion de firme, peste 83.000 dintre ele fiind înmatriculate în cursul lui 2013, în domenii precum comerţul, agriculturii, silviculturii şi pescuitului şi al activităţii profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Alte articole

Leave a Comment