Taximetriştii zălăuani vor să majoreze tarifele

O cursă cu taxiul ar putea costa zălăuanii mai mult de 2 lei/kilometru, cât este tariful în prezent. Scumpirea continuă a litrului de motorină şi benzină, dată de saltul uriaş al valutei euro pe piaţa românească, ar putea conduce la majorarea tarifelor practicate de taximetrişti, după cum ne-a declarat Elekes Albert, membru în comisia de disciplină din cadrul SC Gold Taxi SRL din Zalău, societate la care sunt înscrişi 40 de membri taximetrişti independenţi.

Aceleaşi tarife în ultimii 3 ani

Potrivit sursei menţionate anterior, tarifele practicate de taximetriştii independenţi nu au mai fost majorate încă de acum 3 ani şi jumătate. „Ne-am gândit de mai multe vreme să majorăm tarifele, dar ne-am gândit şi la clienţi. Nu putem creşte preţurile în condiţiile în care avem puţini clienţi”, a spus Elekes Albert.
Acesta a menţionat, însă, că tarifele practicate la nivelul municipiului sunt puţin mai ridicate decât în unele oraşe din judeţele limitrofe Sălajului, însă are şi o explicaţie. „Zalăul este un oraş mic, iar cursele pe care le facem sunt deseori pe rute scurte. Zilnic stăm câte o oră, două în staţie aşteptând să primim comanda, iar, la urcare, clientul indică o destinaţie pentru care plăteşte în jur de 3,5 lei cursa. Pe noi, taximetriştii, cursele scurte ne afectează, pentru că nici măcar nu ne scoatem cheltuielile cu carburantul”, a precizat Elekes.
Tariful, urcat până la 2,5 lei

Limitele tarifelor practicate de taximetrişti sunt stabilite prin regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului public de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere pe raza municipiului Zalău. Astfel, tarifele aplicate în transportul public de persoane sau bunuri în regim de taxi, în municipiu, sunt cuprinse între tariful miniman, care este de 1 leu/kilometru, şi tariful maximal, de 2,5 lei pentru un kilometru, acestea fiind pentru transportul de persoane, iar între 2 şi 3 lei/kilometru este tariful pentru transportul de mărfuri. Tariful de pornire va fi egal cu tariful de distanţă aplicat.
Elekes Albert a mai spus că decizia privind majorarea tarifelor se va lua cu aprobarea membrilor asociaţiei din care face parte, iar aceasta în funcţie de evoluţia preţului la carburanţi.

Zalăul, undeva la mijloc

Chiar dacă tarifele practicate de taximetriştii zălăuani sunt mai ridicate decât în municipiile judeţele limitrofe, la nivel naţional, aceste tarife scad cu mult sub medie, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, privind tarifele pe kilometru practicate în toată ţara. Cel mai mic tarif este de 1,2 lei/kilometru, iar cel mai ridicat a ajuns şi până la 9 lei/kilometru.
Astfel, primele oraşe clasate în topul celor mai mari tarife taxi sunt: Piteşti, unde tariful maximal este de 9 lei/kilometru, Satu Mare – maxim 1,5 euro/kilometru, şi Giurgiu – maxim 4,5 lei/kilometru.
De cealaltă parte, cele mai mici costuri la o cursă cu taxiul se practică în Bucureşti, unde tariful mimin este de 1,4 lei/kilometru, urmat de Slobozia – minim 1,5 lei/kilometru, şi Drobeta Turnu Severin – maxim 1,6 lei/kilometru.
Acelaşi tarif maxim de 2,5 lei/kilometru, stabilit la nivelul municipiului Zalău se regăseşte şi în municipiile Craiova, Sibiu şi Târgovişte.
Studiul a fost realizat ţinându-se cont de datele raporatate de societăţile de taximetrie la sfârşitul anului trecut.
Mihaela Oprea

Leave a Comment