Tarifele de referință RCA scad pentru persoanele fizice și se mențin pentru firme

În condițiile în care, de câțiva ani, asigurătorii ce încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) trebuie să țină cont, la stabilirea valorilor pe care trebuie să le plătească deținătorii de mașini pentru asigurările RCA, de niște tarife de referință, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent lista acestora. După cum rezultă din lista tarifelor de referință, piața RCA se află într-un punct de echilibru, fluctuațiile de preț ale acestor polițe fiind destul de reduse.

Tarifele de referință pentru polițele RCA au fost publicate recent de către ASF, acestea fiind folosite de către asigurătorii care oferă astfel de polițe la calcularea prețului asigurărilor RCA. Potrivit ASF, tariful de referință mediu pentru persoanele fizice a scăzut, față de anterioara analiză, cu aproximativ 7%. Totuși, în categoria mașinilor deținute de persoane fizice a existat și o componentă ce a înregistrat o creștere a tarifului de referință, respectiv cea a mașinilor cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3.

Spre exemplu, prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este acum 685 de lei, față de 698 de lei, valoare stabilită în luna martie.

ASF mai precizează și faptul că peste 50% dintre polițele RCA pentru persoane fizice sunt încadrate în clasa de bonus maxim (B8), ceea ce înseamnă că cei încadrați în această categorie de bonus-malus beneficiază de o reducere cu jumătate a prețului plătit pentru o astfel de poliță de asigurare.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre autovehiculele deținute de firme, fie ele mașini mici sau de transport marfă ori călători, tariful mediu de referință a rămas la aproximativ aceleași valori ca în perioada anterioară, cu o singură excepție, mai exact, în cazul camioanelor cu o capacitate mai mare de 16 tone, unde tariful de referință a scăzut cu 1% față de cel anterior.

Tariful de referință RCA pentru persoanele juridice ce dețin o mașină cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3 este acum de 1.056 de lei, anterior el având valoarea de 1.058 de lei. În același timp, tariful de referință a scăzut pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme de la 8.024 la 7.908 lei.

Și de această dată, după cum reiese dintr-un comunicat al ASF, tarifele de referință au fost calculate de către o firmă independentă, la calculul acestora ținându-se cont de mai mulți parametri, inclusiv categoria de vehicule din care face parte (autoturisme, autovehicule de transport, motociclete, remorci etc.), tipul asiguratului (persoană fizică sau firmă), vârsta lui, dar și de caracteristicile vehiculelor (capacitate cilindrică sau număr de locuri).

Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați.

Alte articole

Leave a Comment