Start-up Nation 2018: antreprenorii vor putea solicita bani în avans

Condițiile generale în care va funcționa programul Start-up Nation 2018 au fost publicate recent în dezbatere publică, lansarea sesiunii de depunere a proiectelor fiind estimată pentru începutul lunii noiembrie 2018. Principalele modificări aduse schemei de finanțare vizează felul în care punctajul maxim poate fi obținut, dar și criteriile de selecție ale proiectelor.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a publicat în dezbatere publică, la începutul acestei luni, proiectul ordonanței de urgență ce stabilește condițiile în care va funcționa sesiunea din acest an a programului Start-up Nation. Documentul, publicat în transparență decizională, poate fi completat și modificat, în funcție de sugestiile primite din partea factorilor interesați, în 30 de zile de la publicarea lui, arată avocatnet.ro. După acest termen, se va anunța data la care sesiunea de primire a proiectelor va fi lansată.

Condițiile publicate pentru sesiunea din 2018 a programului Start-up Nation schimbă regulile stabilite anul trecut, aducând mai multe modificări cu impact major asupra felului în care proiectele depuse sunt punctate sau selectate pentru semnarea acordurilor de finanțare.

 

Proiectele vor fi selectate pentru finanțare în ordinea depunerii

Principala modificare adusă vizează felul în care proiectele depuse vor fi selectate pentru semnarea acordurilor de finanțare. Astfel, proiectele care obțin în cadrul etapei de evaluare un număr de cel puțin 90 de puncte vor fi selectate în ordinea depunerii, conform criteriului primul venit-primul servit.

Proiectele care vor obține un punctaj mai mic de 90 de puncte vor fi selectate în funcție de mai multe criterii, succesiv: numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului; ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totală a proiectului; numărul de locuri de muncă ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate/absolvenţi după anul 2012/şomeri; activitatea pe care accesează programul; data şi ora înscrierii în program.

 

Beneficiarii selectați pentru finanțare vor putea solicita un avans

Spre deosebire de anul trecut, beneficiarii selectați pentru finanțare vor putea solicita, imediat după semnarea acordurilor de finanțare, un avans de 30 la sută din valoarea ajutorului financiar nerambursabil total.

 

Antreprenorii sunt încurajați să cumpere mai multe echipamente

Proiectele care au incluse pentru achiziție utilaje și echipamente într-un procent de peste 60 la sută din valoarea totală a ajutorului solicitat vor primi un punctaj mai mare. Reamintim că în cursul sesiunii din anul anterior, ponderea echipamentelor trebuia să fie de peste 50 la sută, pentru  ca proiectul să primească un punctaj suplimentar.

 

Contează densitatea IMM-urilor în fiecare județ

Una dintre principalele modificări propuse schemei de finanțare din acest an vizează numărul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) înregistrate în fiecare județ din țară. Astfel, proiectele ce se vor implementa în acele județe în care numărul de IMM raportat la o sută de locuitori este mai mic de 4 vor primi punctaj mai mare.

Se încurajează, în acest fel, crearea de noi întreprinderi în județele în care numărul acestora este mic.

 

Activitățile de servicii pot obține un punctaj maxim

Spre deosebire de sesiunea din anul trecut, activitățile de servicii pot obține un punctaj maxim, respectiv 100 de puncte, la fel ca în cazul activităților de producție.

Industriile creative, cele care au avut șanse foarte bune pentru a obține finanțare în sesiunea din anul trecut, sunt dezavantajate, putând obține cel mult 90 de puncte, conform grilei de evaluare publicată o dată cu proiectul de ordonanță de urgență menționat la începutul articolului.

 

Persoanele care au avut firme în insolvență sunt descurajate

Persoanele care au avut în trecut calitatea de acționar, asociat sau administrator în cadrul unor societăți intrate în insolvență sau faliment vor pierde, conform grilei de evaluare, 25 de puncte și nu vor avea șanse reale de a obține finanțare.

Alte articole

Leave a Comment