Sătui de tăieri salariale și sărăcie, tot mai mulți angajați din mediul privat își caută de lucru în străinătate

Dezastru pe piața muncii în domeniul privat. Mulți dintre cei care au un loc de muncă în mediul privat au pierdut sume considerabile la salarii. Aproape două milioane de angajaţi din mediul privat au salariul mai mic, de la începutul anului, în urma schimbărilor vizând trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, a declarat marţi Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Pentru sălăjeni situația este și mai grea, având în vedere faptul că salariul mediu al unui sălăjean este cu peste 20 la sută mai mic decât media pe țară. Având în vedere această veste care vine, oricum, pe un teren aproape pustiit și sărac, în privința forței de muncă, viitorul pe piața muncii este sumbru.

„Dacă e să tragem o concluzie, e un haos generalizat. Mediul public nu ştie exact cum stau cu salariile, o să vedeţi iarăşi hotărâri de Guvern, ordonanţe de urgenţă, mediul privat nu ştie cum se aplică în acest moment Jianu (CNIPMMR): E haos, două milioane de angajaţi din privat au salariul mai mic”, a spus Jianu. „Dacă e să ne uităm scriptic, în acest moment, aproape 2 milioane de angajaţi din mediul privat salariul mai mic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a salariaţilor”, a adăugat Jianu. Consiliul va prezenta date exacte în câteva săptămâni după ce va realiza un studiu pe marginea acestui subiect. Salariile au scăzut în special în domeniul IT, care reprezintă 6 la sută din PIB, spune oficialul CNIPMMR. Mai mult, criza de pe piaţa forţei de muncă nu impunea o astfel de măsură, subliniază acesta.”Ne dorim ce e mai bun pentru angajaţii noştri. Sunt domenii, de exemplu în construcţii, care nu găsesc angajaţi. Şi nu aveau nevoie în niciun fel de aceste schimbări”, a adăugat Jianu, care se întreabă cui anume au făcut bine aceste schimbări.

Întrebări retorice, iar în aceste condiții, nu ar trebui să mai mire pe nimeni exodul forței de muncă românești dincolo de granițele țării, în special pe cei din clasa conducătoare, care se întrec în a pune la cale și legifera normative aberante, întrebându-se, după aplicarea lor, de ce ne este tot mai rău. desigur, firmele de recrutare, având oferte consistente din partea angajatorilor europeni, profită din plin de pe urma acestor dezastre sociale și aruncă pe piață tot mai multe locuri de muncă, cu salarii conforme cu munca pe care o cer dar și cu o serie de bonusuri deloc de neglijat cum ar fi cazarea și masa gratuită în multe din situații, asigurare medicală și altele.

 

 

 

Alte articole

4 Thoughts to “Sătui de tăieri salariale și sărăcie, tot mai mulți angajați din mediul privat își caută de lucru în străinătate”

 1. Anonim

  copy paste, ma asteptam domnilor jurnalisti sa mergeti pe teren si sa veniti cu exemple concrete, . Ce se intampla la Michelin sau in oricare alata intreprindere mica sau mijlocie, cu cat a scazut salariul unui muncitor, ce forme de premiere sau alte compensatii s-au inventat; dar munciti de mantuiala, ca toata lumea in tara asta. E mai caldut la birou nu ?

  1. newyorkezul

   Cine are nevoie de informatii detaliate, servite la pat, sa se miste si sa se informeze dupa cum ii e dorinta! Citesti un ziar in mod GRATUIT, spune multumesc si pentru atat. Fraieri sunt cei din presa ca nu procedeaza ca in alte state, sa perceapa o taxa pentru a accesa ziarul, asa cum e si normal! Poate asa ar mai castiga si ei ceva, cu atat mai mult cu cat un salariat in presa e platit vai de capul lui!!

 2. x

  In privat netul nu s-a micsorat. Cu mici exceptii, nicidecum la 2 mil. de salariati. Domnii se uita doar la Revisalul de la ITM, dar daca dai bonusuri sau premii acestea nu apar in Revisal. Si uita asa, toata lumea dezinformeaza pe toata lumea!

 3. x

  Si inca ceva! La bugetari se tot compara luna ianuarie 2018 cu decembrie 2017. De ce nu comparati ian.2018 cu ian.2017? Sa vedeti cu cat a crescut salariul la bugetari intr-un an! Numai ca banii vin din privat, niciodata de la bugetari!

Leave a Comment