Sărăcie și… speranțe: Sălajul este la coada topului privind creșterea economică

Economia românească a înregistrat, în ansamblu, o creştere de 4,8 la sută în 2016, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Produsul intern brut al României a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuitor. Însă, între judeţe au existat diferenţe mari în ceea ce priveşte evoluţia PIB, arată estimările Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

 Maramureș, Cluj și Alba – fruntașele Transilvaniei. Sălajul împarte coada topului cu județele din sud

Judeţele Maramureş, Cluj şi Alba, cu rate de creştere economică de 6,2 la sută, 6 la sută, respectiv 5,8 la sută în 2016, au fost urmate de judeţul Harghita, cu 5,7 la sută în 2016, şi de judeţele Bacău, Iaşi,Caraş-Severin şi Covasna (toate cu 5,5 la sută). Acestea au fost singurele judeţe în care creşterea economică a fost de cel puţin 5,5 la sută anul trecut, potrivit datelor disponibile în prezent. În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 5,4 la sută, peste media la nivel naţional.

Sălajul se află pe ultimele locuri în ceea ce privește creșterea economică înregistrată în ultimul an, lângă județe precum Călărași, Dolj, Teleorman și Gorj.

Astfel, la polul întunecat al economiei, în cinci judeţe din ţară s-a înregistrat în 2016 o rată de creştere de sub 2,5 la sută comparativ cu anul precedent. Cel mai modest avans a fost în Călăraşi, judeţ care a crescut anul trecut cu 1,6 la sută, în timp ce în judeţul Brăila s-a înregistrat o creştere economică de 2,2 la sută, în Gorj şi Sălaj – de 2,3 la sută, iar în Dolj – de 2,4 la sută. Județul Sălaj înregistrează cea mai mică rată de creștere economică dintre toate județele din Ardeal fiind, practic, comparat în statistici cu cele mai sărace județe din țară. În urma evoluţiilor din 2016, diferenţele dintre judeţele bogate şi cele sărace au crescut, cu câteva excepţii.

 Nici la PIB pe cap de locuitor nu strălucim

Cele mai dezvoltate zone din ţară erau, anul trecut, Capitala, cu un nivel al PIB/locuitor de 22.878 euro, şi judeţele Constanţa (12.319 euro/locuitor), Cluj (11.089 euro/locuitor), Timiş (10.830 euro/locuitor), Prahova (10.717 euro/locuitor), Braşov (10.280 euro/locuitor) şi Ilfov (10.212 euro/locuitor), acestea fiind singurele zone în care valoarea PIB depăşeşte pragul de 10.000 euro/locuitor. Județul Cluj, de exemplu, potrivit unui calcul realizat pe baza indicilor puterii de cumpărare folosiți și de UE, cei 10.972 euro/ cap de locuitor realizați în 2016 în județul vecin echivalează cu 22.350 de euro, exprimați în funcție de paritatea puterii de cumpărare. Această valoare plasează județul Cluj la aproximativ același nivel cu mediile naționale ale unor țări precum Portugalia, Slovacia, Lituania, Estonia și Grecia, toate situate între 20.000 și 23.000 de euro, și peste mediile naționale din Polonia, Ungaria, Letonia, Croația și Bulgaria. Deși perspectivele nu mai sunt atât de rele pentru sălăjeni în această privință, prezentul arată tot trist din acest punct de vedere iar diferențele între PIB-ul pe cal de clujean și cel pe cap de sălăjean rămân, firește, foarte mari.

Cele mai sărace judeţe din România sunt Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.882 euro/locuitor în 2016, Botoşani (4.191 euro/locuitor), Teleorman (4.482 euro/locuitor), Mehedinţi (4.600 euro/locuitor), Neamţ (4.701 euro/locuitor) şi Suceava (4.918 euro/locuitor), acestea fiind singurele judeţe situate sub pragul de 5.000 euro/locuitor. CNP anticipează diferenţe mai mici între ratele de creştere economică din diferitele regiuni. Astfel, cel mai modest avans, de 4,5 la sută, ar urma să fie înregistrat în judeţul Sibiu, în timp ce judeţul Sălaj ar urma să aibă cea mai mare creştere a PIB, de 5,9 la sută. Pentru întreaga economie, Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans de 5,2 la sută în 2017.

 

 

Alte articole

One Thought to “Sărăcie și… speranțe: Sălajul este la coada topului privind creșterea economică”

  1. Anonim

    Asa ne trebuie daca la consiliul judetean sunt PSD-isti de atatia zeci de ani!!! La fel ca si in judetele din sud!! Ei sa fie sanat osi, restul se tarasc sa supravietuiasca pana la urmatoarele alegeri cand din nou o sa fie „imbatati” cu fel si fel de promisiuni!!

Leave a Comment