Sălăjenii pot cere până la 8.000 de lei pentru a instala panouri solare şi pompe de căldură

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, miercuri, după o pauză de cinci ani, Programul „Casa Verde Clasic”, dosarele de finanţare putând fi depuse în perioada 10-24 octombrie.

Prin programul “Casa Verde”, populatia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Dosarele de finanţare vor fi depuse la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, în perioada 10-24 octombrie. Potrivit unui comunicat al Ministerului, prin “Casa Verde” sunt finanţate instalarea panourilor solare nepresurizate (în limita a 3.000 de lei), instalarea panourilor solare presurizate (în limita a 6.000 de lei) şi instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer (maxim 8.000 de lei).

Românii, încurajaţi să folosească sisteme de încălzire verzi

Prin reluarea programului, după o pauză de cinci luni, autorităţile urmăresc încurajarea populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în locuinţele proprii. “România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15 la sută din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, susţine ministrul Cristiana Paşca Palmer, în comunicatul amintit.

Pentru accesarea finanţărilor prin “Casa Verde”, cei interesaţi trebuie să depună dosarul de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului, apoi să urmărească site-ul Administraţiei Fondului de mediu pentru a afla dacă a fost acceptat sau nu în Program. În cazul unui răspuns pozitiv, urmează semnarea contractului de finanţare, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului, beneficiarul are la dispoziţie maxim 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Program deschis şi pentru instituţii publice şi biserici

În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiari pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

Fiecare instituţie solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere, care să vizeze mai multe imobile sau obiective, însă suma cerută nu poate depăşi 2 milioane de lei în cazul instituţiilor publice, 500.000 de lei pentru unităţile de cult, 4 milioane de lei în cazul primăriilor cu peste 100.000 de locuitori, 3 milioane lei pentru primăriile cu 50.000-100.000 de locuitori, 2 milioane de lei în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000, un milion de lei în cazul localităţilor cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000 şi de maxim 500.000 de locuitori în cazul administraţiilor locale unde sunt mai puţin de 3.000 de locuitori.

Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de până la 90 la sută din cheltuielile eligibile ale proiectului.

One Thought to “Sălăjenii pot cere până la 8.000 de lei pentru a instala panouri solare şi pompe de căldură”

  1. Anonim

    ce documente trebuiesc depuse la dosar?

Leave a Comment