Sălăjenii, obligaţi să susţină financiar producţia de energie verde

În această lună, plicurile cu factura la energie electrică sunt mai groase decât de obicei. Pe lângă obişnuita factură, consumatorii sălăjeni au descoperit nedumeriţi şi nişte anexe la factură. Este vorba despre factura de regularizare a certificatelor verzi din ultimul an, precum şi anexa aferentă cu modul de calcul al certificatelor verzi facturate şi al celor actualizate.
În funcţie de consumul fiecăruia, concluzia numeroaselor foi este fie că abonatul trebuie să scoată bani din buzunare, fie că a plătit deja mai mult decât trebuia.
În cazul celor din prima categorie, vorbim despre sume mărunte, de un leu sau doi. În unele situaţii, sunt doar câţiva bani care, mai mult ca sigur, nu acoperă cheltuiala pe care Electrica Furnizare a făcut-o cu hârtia, plicul şi expedierea facturilor. În schimb, pe parcursul unui an, sălăjeanul a plătit sume importante pentru a suporta aceste certificate.

Că aşa zice UE
Pe verso-ul anexelor, consumatorului îi sunt explicate, inclusiv prin formule matematice, „cu ce se mănâncă” respectivele certificate verzi şi cum s-a făcut calcului. Poveşti cu peşti, pentru că după parcurgerea întregului text, consumatorul tot nu pricepe mare lucru.
Viorel Pop, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Zalău, a încercat să ne ofere lămuriri: „Legea 134/2012 îi obligă pe furnizorii de energie de energie electrică să factureze certificatele verzi separat de consumul de energie electică. Regularizarea valorii certificatelor verzi pe care abonaţii noştri o primesc în aceste zile se face pentru consumul realizat în perioada iulie-decembrie 2012, luând în calcul cantitatea de energie electrică facturată în respectivul interval şi preţul certificatelor verzi rezultat în perioada de facturare. Este, de altfel, prima regularizare de acest fel pe care o primesc consumatorii”.
Mai pe româneşte, fiecare abonat trebuie să suporte pe propria-i spinare şi din propriul buzunar, afacerile celor care produc energie prin intermediul parcurilor fotovoltaice ori a celor eoliene, cunoscute drept „surse regenerabile”. De ce? Răspunul este eternul laitmotiv: pentru că România şi-a asumat această obligaţie în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Plătiţi de două ori
Certificatele verzi reprezintă schema de suport de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile, producătorii din sistem fiind, astfel, ajutaţi să-şi recupereze investiţiile. Guvernul, forţat de angajamentele UE, emite certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, certificate pe care furnizorii de energie sunt obligaţi să le cumpere odată cu energia. Furnizorii, la rândul lor, transferă costul acestor certificate către consumatorul final, respectiv către populaţie şi agenţi economici. Astfel, investitorul obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe bursa OPCOM (Operatorul Pieţei de Certificate Verzi). În cele mai multe cazuri, vorbim despre firme străine, care au venit în România pentru a dezvolta afaceri în domeniul energiei verzi, atrase de facilităţile de care pot beneficia.

Preţul certificatelor verzi, o loterie
Aşa se face că valoarea facturii va depinde în fiecare lună nu doar de consumul realizat, ci şi de preţul unui certificat verde. Deşi oficialul AFEE Zalău se arată optimist, bazându-se pe trendul descendent pe care l-a urmat preţul certificatelor verzi în ultimele luni, nimeni nu poate garanta că abonaţii nu vor fi arşi, la un moment dat, la buzunare. Potrivit lui Viorel Pop, dacă în luna iunie a acestui an, la un consum mediu lunar de 200 kwh, ponderea certificatelor verzi era de 10,5 la sută, în iulie, aceasta a scăzut la 8 procente, pentru ca în august să ajungă la 7,3 la sută. „Tendinţa este de scădere, întrucât schema de sprijin este generoasă, investitori sunt mulţi, iar producţia de energie din surse regenerabile, pe măsură”, menţionează directorul AFEE Zalău. Totuşi, întrucât certificatele sunt tranzacţionate pe piaţa liberă, unde preţul este dictat de cerere şi ofertă, preţul pe care acestea îl vor avea în viitor este incert. Iar dacă luăm în calcul că până în 2020, energia din surse regenerabile trebuie să reprezinte 24 la sută din totalul energiei furnizate către consumatori, de la 12 la sută cât este în prezent, şansele ca preţul certificatelor verzi să crească sunt cu atât mai mari.

Alte articole

5 Thoughts to “Sălăjenii, obligaţi să susţină financiar producţia de energie verde”

 1. Zălăuan

  Pentru scumpirea energiei electrice, anul trecut bulgarii au ieşit în stradă şi au dărâmat guvernul.
  Românii sunt mai mămăligari.

 2. voicu

  parca tonta a zis ca se reduce pretul bravo penalilor care conduceti aceasta tara,numai asa putem aprinde o luminare la capatiul vostru,,in veci sa nu va pomenim,,,

 3. Iov

  …nu-i prost cine cere tot mai mult si mai des de la prosti care dau fara sa intrebe niciodata de ce si pentru ce…apropos,noi toti suntem cei care nu intrebam!…

 4. MANOLE FIU

  EU NU AM PLATIT CERTIFICATELE VERZI !V-AU PACALIT!NU AU CE SA VA FACA!MERGETI SI PLATITI DOAR SUMA CE CREDETI CA E CORECTA!NICAIERI NU SE INCALCA UN CONTRACT DACA NU VREI SA DAI HOTULUI CAT VREA!ORICUM NU SE VA SATURA NICIODATA SI VA CERE MAI MULT!

 5. Romano-Unguru European

  Daca nu se poate respecta un contract legal pentru ca nu vrea tocmai statul atunci aveti de ales.Ori capul jos pentru totdeauna ori cetateni europeni cu drepturi.Asa cum veti face asa vor trai copiii dumneavoastra.Nu va fi altfel niciodata.Intr-adevar pe hoti nu-i saturi vreodata.Decat cu P.A.R.U.-parere adevarat romaneasca si ungureasca !

Leave a Comment