Sălăjenii cu gospodării izolate mai pot cere bani de la stat pentru a-și lua panouri solare

Programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) ce permite ca o parte dintre proprietarii de gospodării din țara noastră să primească un ajutor financiar consistent de la autorități pentru a-și cumpăra și instala panouri fotovoltaice a început în aprilie 2019 și se va încheia, după ce termenul pentru depunerea dosarelor a fost prelungit recent, la jumătatea lunii decembrie.

Prima ediție a programului ce permite celor ce dețin gospodării neracordate la rețeaua electrică să primească bani pentru instalarea de panouri solare electrice a început în luna aprilie și se va încheia în data de 13 decembrie 2019, după ce termenul inițial (jumătatea acestei luni) a fost prelungit recent de AFM cu două luni.

Prin programul AFM, autoritățile din țara noastră vor să-i ajute pe cei care dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică să-și monteze panouri fotovoltaice. Mai exact, vizați de această măsură sunt cei ce au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Astfel, cei ce dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională mai pot solicita autorităților până la 25.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice. Banii nu se primesc toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului, și sunt gestionați de către primăria de care aparține respectiva gospodărie.

Pentru acest an, programul are alocată suma de 230 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că de finanțarea de 25.000 de lei vor putea beneficia peste 9.000 de gospodării. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.

Programul de finanțare vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural etc.) utilizați.

În momentul de față se află în desfășurare două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice. Mai exact, vorbim despre programul care face subiectul acestui articol (Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice) și despre Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, program ce este suspendat în prezent, existând suspiciuni de fraudă la înscrieri.

În altă ordine de idei, începând din luna iunie a acestui an, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire.

Leave a Comment