Sălăjeni cunoscuţi, pe „lista ruşinii” publicată de ANAF

Peste 187.000 de români care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 de lei, la 31 martie 2016, apar pe lista datornicilor către stat, publicată, luni, de către ANAF. Peste 1.000 dintre aceştia sunt din Sălaj, printre ei numărându-se oameni de afaceri sau foşti valutişti.

Prima poziţie a clasamentului judeţean este ocupată de Cornel Luca, ale cărui datorii totale depăşesc 1,37 milioane de lei şi sunt date de obligaţiile către bugetul de stat şi cele către Fondul naţional unic de asigurări sociale. Din această sumă, zălăuanul a contestat obligaţii în valoare de aproape 883.000 de lei.
Numele lui Vasile Crăciunaş a apărut, în ultimii ani, în mai multe dosare penale, fiind condamnat, de altfel, pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri figurează pe lista făcută publică de către ANAF, cu datorii în valoare totală de 1,05 milioane de lei, 1,034 milioane de lei din sumă reprezentând obligaţii către bugetul de stat, iar diferenţa, datorii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale. Niciuna din sume nu a fost contestată de către omul de afaceri.
Vasile Crăciunaş se află în prezent în închisoare, având la activ, până în aces moment, trei condamnări pentru evaziune fiscală. Ultima din acestea datează din 2015, când bărbatul a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă agravantă şi trimis după gratii pentru cinci ani şi patru luni. În plus, infractorului i s-a interzis să înfiinţeze ori să administreze vreo firmă, dar şi să achite aproape un milion de lei despăgubiri civile şi peste 400.000 de lei dobânzi de întârziere şi penalităţi de întârziere către ANAF Bucureşti.
Potrivit procurorilor care l-au anchetat, în intervalul 2009-2011, în calitate de reprezentant al unei firme din Zalău, Vasile Petre Crăciunaş a emis peste 1.000 de facturi fiscale către diferite societăţi comerciale, ce aveau ca obiect prestările de servicii şi livrările de mărfuri. Aproximativ 900 de facturi nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă, prejudiciul astfel realizat depăşind 1,5 milioane de lei.
Cu peste un milion de lei este datoare statului şi Raveca Felicia Sabău, suma nefiind contestată, potrivit ANAF.

Primarul sectorului 3, campion naţional
ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.
Din total, ANAF poate recupera la această dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.
Pe primul loc este Sorin Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei şi candidat, cu obligaţii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din oraşul Victoria cu obligaţii fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate.
Sunt publicate restantele din obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, precum şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Întreaga listă poate fi consultată aici.

Alte articole

2 Thoughts to “Sălăjeni cunoscuţi, pe „lista ruşinii” publicată de ANAF”

  1. Anonim

    Robert Goie arbitru

  2. Anonim

    Sa le fie lor rusine pentru mizeria asta! O sa i tarasca lumea prin tribunale de n o sa le mai arda sa publice nici anunturi la decese, abuzivul Anaf. Rusine!

Leave a Comment