Românii – ultimul loc în UE în participarea la programele de educație și formare profesională

Proporţia persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, care iau parte la programe de educaţie formală sau non-formală ori la programe de formare profesională (training), a crescut în ultimul deceniu în Uniunea Europeană, de la 35,2 la sută în 2007 la 45,1 la sută în 2016, însă România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu o rată de participare de doar 7 la sută în 2016, arată datele publicate luni de Eurostat.
În 2016, cea mai ridicată rată de participare la programele de educaţie sau formare profesională se înregistra în Olanda (64,1 la sută) şi Suedia (63,8 la sută). În Austria, Ungaria, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Germania, rata de participare la programele de educaţie sau formare profesională era cuprinsă între 50 la sută şi 60 la sută.
Cele mai scăzute rate de participare la programele de educaţie sau formare profesională se înregistrau în Bulgaria (24,6 la sută), Grecia (16,7 la sută) şi România (7 la sută).
Adulţii participă în principal la programe de educaţie non-formală, precum cursuri de pregătire profesională care au legătură cu locul de muncă, acestea fiind cele mai multe, precum şi la cursuri de cultură generală sau deprinderi de viaţă, care sunt organizate în afara sistemului de educaţie formală.
La nivelul Uniunii Europene, 42,6 la sută dintre adulţi au luat parte la programe de formare profesională (training) non-formale în 2016, comparativ cu 5,8 la sută dintre adulţi care au participat la programe de educaţie profesională formale. În România, 5,6 la sută dintre adulţi au luat parte la programe de formare profesională non-formale în 2016, comparativ cu 1,7 la sută dintre adulţi care au participat la programe de formare profesională formale. 

 

2 Thoughts to “Românii – ultimul loc în UE în participarea la programele de educație și formare profesională”

  1. Este foarte interesant articolul! Ne puteti indica niste surse unde se pot urma cursuri de calificare/recalificare//specializare? O lista pe mai multe domenii ar fi foarte utila!

  2. Având în vedere ce prost sunt create programele, este și normal. Îi atrag pe cursanți cu bani și nu îi învață nimic. Doar au păpat bănuții de la UE și rezultate zero.

Leave a Comment