ROBOR o ia razna din nou

Dobânzile Robor au crescut puternic vinerea trecută, iar unul dintre motivele creşterii poate fi scăderea lichidităţii ca urmare a plăţilor de taxe şi impozite care se fac spre finalul lunii ianuarie a fiecărui an, după cum spun analiștii bancari. 

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,11 la sută pe an, de la 3,03 la sută pe an miercuri. Joia trecută a fost zi nebancară. Indicele Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 3,34 la sută pe an, de la 3,31 la sută pe an miercuri. În plus, indicele Robor la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a ajuns vineri la 3,43la sută pe an, de la 3,41 la sută pe an miercuri. Indicele Robor la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,51 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an miercuri. Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. 

Reapar acuzațiile de manipulare a Robor

În același timp, senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul legi dării în plată, aduce grave acuzații la adresa BNR și a unor bănci, pe acest subiect. Este știut, totodată faptul că mai multe bănci au primit, anul trecut, amenzi colosale, de sute de milioane de euro, pentru manipularea Robor. Senatorul Daniel Zamfir a acuzat manipularea Robor de către bănci, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Daniel Zamfir spune că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

”Sunt trucate, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR şi alţi factori implicaţi. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie.

Această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei este muşamalizată de mulţi ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluţie. Faptele nu au fost sancţionate şi nici nu a fost clasată, ci pur şi simplu muşamalizată şi ţinută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public” a spus Daniel Zamfir. Toți cei care au un credit bancar au de suferit în urma acestor fluctuații, de cele mai multe ori creșterea ratei lunare fiind în multe cazuri și cu 100 de lei. Iar pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, în aceste zile, moneda europeană a atins un maxim istoric, lucru care face ca prețurile să explodeze, iar ratele la creditele în euro dar și facturile  să fie mai mari în această lună.

 

 

Alte articole

5 Thoughts to “ROBOR o ia razna din nou”

 1. Anonim

  Cine vorbeste ?Daniel Zamfir .

 2. Anonim

  sa multumim PSD si ALDE ! de la ei a inceput totul !

 3. I.C.

  Dle ziarist, este dezgustător că te-ai făcut trîmbița unor Zamfir, Volkov, Dragnea, prin atacul concertat asupra BNR, a instituțiilor financiar-bancare în ansamblu!

  1. Tora

   Dle IC, esti analfabet functional? Ce trambite tot spui acolo??? Ce atacuri visezi? Sunt AMENZI de sute de milioane aplicate bancilor pentru manipularea ROBOR (Grupul Societee generale si altele) anul trecut, nu citesti si dumneata stirile, nu vezi buletinele de stiri? ca stie orice om de la sate despre astea. Cat despre dl Zamfir, nu e cazul sa te infoi asa, omul asta a facut mai mult decat au facut zece parlamentari la un loc, pentru toti romanii! Inceteaza cu comentariile astea care sunt si pe dinafara si eronate.

 4. Anonim

  @ Tora, 14:16. Nu mai ieși de pe Antena 3 ca să mă faci analfabet funcțional, pierzi timp, stai și uită-te, să vezi cînd mai apare dl inginer în construcții Zamfir de la ALDE să ia la p.lă Banca Națională a României! Jumătate din rezerva BNR le-ar satisface poftele hoților PSD+ALDE?

Leave a Comment