Putem scoate bani de pe card şi de la POS-urile magazinelor

Dacă ai nevoie de numerar de pe card te poţi adresa şi comercianţilor care folosesc terminale de plată (POS). Această opţiune a fost introdusă în legislația românească din 2017, însă nu s-a aplicat. De astăzi au intrat în vigoare normele de aplicare pentru magazinele ce vor acorda avansuri de numerar.

Prevederile referitoare la acordarea avansurilor de numerar stabilite prin HG 949/2017 au fost programate să se aplice efectiv din 5 iulie 2018.

Potrivit acestora, clienţii pot obţine cel mult 200 de lei, avans numerar, de la comercianţii cu POS. Condiţia este să aibă card bancar și să cumpere ceva de la comercianții respectivi. Aceștia din urmă transmit persoanei care solicită avansul care e suma maximă pe care i-o pot furniza, dacă nu au în casă suma cerută de client.

Avansul de numerar trebuie introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „avans în numerar”. Se va emite bonul fiscal pe care se evidenţiază, alături de bunurile și/sau serviciile achiziționate, avansul în numerar acordat utilizatorului de card și, dacă este cazul, comisionul perceput, ce poate fi de maximum 1 la sută.

Clientul își va primi suma de bani solicitată, iar comerciantul va emite un document pe care va fi evidențiat avansul acordat, respectiv suma de bani extrasă din unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Acest document va fi atașat chitanței de plată și va trebui păstrat de comercianți.

Tranzacţiile privind avansul în numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi.

Leave a Comment