Programul Rabla 2019 începe astăzi. Modificări importante pentru cei care vor să-şi cumpere maşină nouă

Programul Rabla 2019 demarează astăzi. Astfel, începând cu 12 aprilie, persoanele fizice se pot înscrie în vederea achiziţionării unei maşini noi. În acest an, Programul Rabla beneficiază de 322 de milioane de lei, pentru 35.000 de vouchere.

Ministerul Mediului a lansat miercuri, 10 aprilie, cea de-a 15-a ediție a Programului Rabla Clasic și cea de-a a patra ediție a Programului Rabla Plus. Astfel, începând de vineri, 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant.

Tot de astăzi, persoanele juridice care doresc să acceseze Programul Rabla 2019 pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu.

 

35.000 de prime de casare la Rabla, în 2019

În 2019, suma alocată este de peste 320 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare.

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

 

93 milioane lei pentru Rabla Plus 2019

Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea Rabla Plus este de 93 milioane lei, buget care va putea să fie accesat atât de persoanele fizice, cât şi juridice.

Pentru a stimula achiziția vehiculelor electrice, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează, cu 90 de milioane de lei, achiziția și instalarea de stații de încărcare performante în municipiile reședință de județ.

 

ITP-ul nu mai este obligatoriu

Cea mai importantă modificare în programul Rabla 2019 este că Inspecţia Tehnică Periodică nu mai este obligatorie pentru maşinile care vor fi duse la casat.

„Am renunţat la acest ITP pentru maşinile parcate în curţile oamenilor, pentru că te costă ITP-ul mai mult decât te costă să-ţi iei un voucher, o primă de casare prin Programul Rabla Clasic”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

 

Rabla 2019 pentru persoane fizice

Persoanele fizice care doresc să acceseze Programul Rabla 2019 trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • nu are obligaţii de plată la bugetul local;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
  • a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
  • a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

One Thought to “Programul Rabla 2019 începe astăzi. Modificări importante pentru cei care vor să-şi cumpere maşină nouă”

  1. Ce mai sarea un nebun cand am spus ca ITP la rable e o prostie

    Uita ca pana la urma si-au dat seama si bramburitii de la guvernare, ca e o prostie sa faci verificarea tehnica la o masina pe care urmeaza sa o turtesti.

Leave a Comment