“Prima Casă” 2018 – buget de două miliarde de lei

Programul „Prima casă” va avea, în anul 2018, un buget de două miliarde de lei, așa cum prevede proiectul întocmit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) aflat în această perioadă în dezbatere publică. Având în vedere strategia programului acetui tip de creditare, se propune ca pentru anul următor să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor de 2.000 milioane lei”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

„Pentru a elimina orice dubiu în privinţa modalităţii de alocare către finanţatori a rezervei nealocate la începutul anului în raport cu ponderea garanţiilor acordate în favoarea fiecărui finanţator participant în program în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului de la începutul anului de referinţă, se propune introducerea unei clarificări suplimentare care să ateste faptul că în cazul rezervei rămase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator de la începutul anului”, se mai arată în proiect.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă exclusive în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărţirea riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator, proporţional cu procentul de garantare.

Plafonul total de garantare pentru anul 2017 a fost de 2,67 miliarde de lei, format din suma de 2,5 miliarde de lei stabilită conform strategiei programului şi din suma de 175,5 milioane lei din diferenţa rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016, precum şi din diferenţa neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanţatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016 conform Hotărârii Guvernului nr. 899 din 29 noiembrie 2016 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde de lei.

Aproximativ 21.800 de garanții s-au acordat în acest an la nivel național, prin acest program.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment