Peste jumătate din totalul angajaților din domeniul privat sălăjean sunt în pragul sărăciei

Județul Sălaj nu se poate mândri, așa cum se știe, cu salarii în sectorul privat care să concureze cu județe precum Bihor, Cluj, Iași, Timiș sau chiar județe mai mici precum Covasna sau Tulcea. Un lucru mai puțin știut, este acela că județe care în trecut se situau cu mult sub nivelul de trai existent în județul Sălaj și în care se câștiga mai puțin decât la noi, astăzi ne-au lăsat în urma lor. Este vorba despre județe precum Neamț, Mehedinți, Dâmbovița sau Olt. În ceea ce privește situația contractelor individuale de muncă (CIM) aflate în sfera salariului minim pe economie, respectiv sub 350 de euro, la sfârșitul anului trecut, județul cu cea mai proastă situație pe acest segment a fost declarat Maramureșul. În județul vecin cu noi, peste 65 la sută din numărul total de contracte din judeţ se situau sub nivelul menționat mai sus, după cum arată o statistică a specialiștilor de la economica.net.

Județul Maramureș este urmat în această statistică de Suceava, cu 64 la sută din CIM şi de Vrancea, cu aproape 63 la sută dintre contractele de muncă, așa cum reiese din studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni, cu datele Inspecţiei Muncii. În județul Sălaj, situația este de departe una proastă, cu un procent de 57,11 la sută de angajați care se află pe marginea prăpastiei sociale, așa cum reiese din statistica întocmită la finalul anului trecut. Acest procent ar putea fi mai mare în prezent, după șapte luni de la această ultimă statistică timp în care piața muncii din Sălaj s-a aflat în regres continuu, inclusiv din punct de vedere salarial.

Iată care sunt judeţele în care majoritatea angajaţilor erau plătiţi cu salarii sub 350 de euro brut în octombrie 2017. Maramureş: 65,12 la sută dintre contractele de muncă; Suceava: 64 la sută dintre contractele individuale de muncă (CIM); Vrancea: 62,66 la sută dintre CIM; Vaslui: 61,96 la sută dintre CIM; Harghita: 60,62 la sută dintre CIM;

Caraş Severin: 59,88 la sută dintre CIM; Giurgiu: 59,5 la sută dintre contractele de muncă din judeţ; Buzău: 59,32 la sută dintre CIM; Teleorman: 59,21 la sută dintre CIM; Brăila: 58,79 la sută dintre CIM; Călăraşi: 58,66 la sută dintre contracte; Botoşani: 58,39 la sută dintre CIM; Ialomiţa: 58,29 la sută dintre CIM; Neamţ: 57,36 la sută dintre contracte; Sălaj: 57,11 la sută dintre contracte; Bihor: 56,35 la sută dintre contracte; Mehedinţi: 56,35 la sută dintre contracte; Dâmboviţa: 55,89 la sută dintre contracte; Bistriţa Năsăud: 55,52 la sută dintre contracte; Olt: 54,44 la sută dintre contracte. În clasamentul judeţelor în care peste jumătate dintre salariaţi câştigau în octombrie 2017 salarii brute sub 350 de euro urmează Covasna, Tulcea, Hunedoara, Vâlcea, Constanţa, Satu Mare, Galaţi, arată datele PIAROM, comparate de economica.net. Ponderea angajaților necalificați, în județul nostru, este de aproximativ 22 la sută din totalul angajaților, un procent ceva mai mic față de județe precum Bistrița Năsăud, Covasna, Maramureș sau Vrancea.

„Ponderea este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populaţia din aceste județe practică munca cu ziua, sau diverse forme de muncă nesalarizată”, spun autorii studiului citat. Trebuie specificat faptul că, acest procent care depășește jumătate din numărul angajaților cu forme legale din Sălaj, reprezintă persoane/familii care nu și pot permite nici măcar “coșul lunar”, care a fost stabilit la suma de aproximativ 1.900 de lei. Acest coș lunar cuprinde un minimum alimentar de supraviețuire, tot în el fiind incluse și cheltuielile minime pentru facturi. Acest lucru demonstrează, fără niciun alt exemplu suplimentar, cam unde ne situăm ca nivel de trai cu salariile pe care le câștigă majoritatea celor care au un loc de muncă la “privat”, în Sălaj.

7 Thoughts to “Peste jumătate din totalul angajaților din domeniul privat sălăjean sunt în pragul sărăciei”

 1. Anonim

  Exceptând multinaționalele, restul firmelor îi angajează cu salariul minim pe economie dar in realitate câștiga mai mult(diurne si alte surse de venituri) mascate sub diferite forme. De exemplu sa nu credeti ca un șofer care face Comunitatea câștiga salariul minim, ci peste 1500 euro, așa ca statisticile sunt mincinoase și nerealiste.

  1. Anonim

   La multinationale e mai rau, fara sambete, duminici, si ore suplimentare, adica program de lucru normal, tot cu salariul minim pe economie esti!

  2. Anonim

   Sigur….de-aia iese multinationala marti in strada, nu? Confunzi moneda, cred.

 2. Ion

  Sa multumim comunistilor nosa, pop, ciunt, marc. Salaj singurul judet condus de ciuma rosie spre pierzanie. Cand mergi in Bh sau Cj, parca esti in alta tara. De 30 de ani acest securist marc distruge zeci de mii de vieti. jigodie comunista, hot bisnitar. Salajul are nivleul de trai mai rau ca Banglades.

 3. Anonim

  Bă, nu v-o plăcut regimul socialist, v-o mâncat în cur de revoluţie. Iată rezultatele, puternicele plarforme industriale sălăjene s-au făcut praf !

 4. Dan

  90% din județene numite mai sus au fost „roșii ” la vot, la ce va așteptatI ? Și vor fi și mai „roșii „pe măsură ce gradul de sărăcie va crește!

 5. Anonim

  Salariile sunt mici deoarece oamenii nu sunt suficient de calificati ca sa merite mai multi bani.Scoala romaneasca nu te invata sa gandesti.Romania este tara in care toata viata vei traii cu speranta de mai bine care inca nu vine.

Leave a Comment