Percheziţii în Sălaj, într-un dosar de evaziune fiscală cu miez de nucă

Zeci de percheziții au fost efectuate miercuri, 3 august, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești în nouă judeţe – printre care şi Sălajul – şi municipiul Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 10 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, cele 42 de percheziţii au avut loc în judeţele Argeş, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Constanţa, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti. Dintre acestea, 15 au vizat domiciliile unor persoane fizice,23, sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, iar patru, sediile unor instituții publice. Acţiunea a avut ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că grupul infracțional organizat a fost constituit pe patru paliere, pe primul palier aflându-se doi cetățeni turci (inițiatorii și liderii grupului grupului) care au avut rolul de a înregistra în contabilitatea societății comerciale administrate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă, în scopul diminuării taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe profit datorat bugetului de stat”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, un alt scop al inițiatorilor grupului infracțional organizat a fost scoaterea din patrimoniul societății administrate și însușirea sumelor de bani ce reprezintă prețul mărfurilor menționate în facturile înregistrate în contabilitate. Pe al doilea palier al grupului infracțional organizat s-au situat administratorii a două societăți comerciale (cu sediile în mun. Buzău, respectiv mun. Brăila), care au avut rolul de a emite facturi fiscale fictive către societatea liderilor grupului infracțional organizat cuprinzând operațiuni comerciale nereale. Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor comerciale înregistrate în contabilitatea societății comerciale administrate de către liderii grupului, administratorii societăților comerciale aflate pe al doilea palier au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă de la societăți comerciale aflate pe al treilea palier al grupului. Pe ultimul palier al grupului infracțional organizat s-a situat un cetățean român care a avut rolul de a retrage din conturile bancare ale societăților aflate pe al treilea palier al grupului infracțional organizat sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.
În cauză se efectuează cercetări față de nouă suspecți, persoane fizice (șase cetățeni turci și trei cetățeni români) și șapte suspecți persoane juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 10 milioane lei, susţin anchetatorii.
În aceeași cauză, se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire de acte nereale constând în aceea că, în perioada 2010-2016, liderii grupului infracțional organizat au prezentat la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezultă că marfa exportată este originară din România ori din spațiul comunitar, deși provine din Chile și Ucraina.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești vor fi aduse în vederea audierii nouă suspecți și zece martori.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate București, Constanța, Bacău şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistrița Năsăud, Buzău, Neamț, Satu Mare, Dâmboviţa și Sălaj, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, I.P.J. Argeș şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeș.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Alte articole

5 Thoughts to “Percheziţii în Sălaj, într-un dosar de evaziune fiscală cu miez de nucă”

 1. Anonim

  si se putea ca un membru marcant al PSD-ului sa lipseasca din schema? 🙂

  1. Anonim

   la vicele din Valcau , cel acuzat de evaziune cu nuci de 1.7 mil noi sau 17 miliarde vechi !?!?

 2. Ak

  Ba asta anti PSD, chiar asa frustrat esti? Eu zic sa-ti continui viata, e frumoasa merita traita. Munceste ceva si tu, sau esti postac platit…?

 3. XXL

  TRAISCA GHITA CHIS DIN VALCAU CEL MAI CINSTIT OM PACAT CA NU ARE SANSA SI NOROC

 4. Ak

  Bine ca pe Chisu nu l ia nimeni la rost cu vanzarea de balast, resursa minerala

Leave a Comment