Pandemia a trimis în șomaj tehnic mii de sălăjeni

Pandemia ”decretată” la începutul lunii martie a întrerupt activitatea în rândul mai multor angajatori din județul Sălaj. Mii de angajați au intrat în șomaj tehnic și alte câteva sute au ”beneficiat” de concedieri colective.

După cum au explicat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj, în luna aprilie la instituție au fost înregistrate 552 de cereri pentru acordarea șomajului tehnic unui număr de 2.265 de angajați. Șomajul tehnic pentru cererile înregistrate în cursul lunii aprilie se acordă pentru luna martie. De asemenea, până la începutul acestei săptămâni, mai exact până marți – 5 mai, la instituție au fost înregistrate 242 de cereri, pentru 1.557 de salariați. Este vorba despre cereri aferente lunii mai – plata pentru șomajul tehnic din luna aprilie. Reprezentanții instituției precizează că se așteaptă în continuare la înregistarea mai multor cereri pentru plata șomajului aferent lunii aprilie. Cert este faptul că numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic va crește în această lună, pentru că solicitanții au termen pentru a depune cererile până la finalul lunii mai. Documentele pentru obținerea șomajului tehnic se depun din 1 mai prin aplicația aici.gov.ro. Acestea pot fi transmise prin Registratura electronică https://aici.gov.ro/home. Transmiterea documentelor prin Registratura electronică asigură procesarea mai rapidă a documentelor, o evidență mai bună a actelor transmise și facilitează accesul la formularele ce trebuie completate. De asemenea, cererile sunt editate pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și limitează erorile cu privire la: datele firmei, numărul contului bancar, CNP etc. Prin aplicația menționată pot fi transmise atât documentele pentru plățile făcute prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cât și pentru cele care sunt gestionate de Ageția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

200 de disponibilizări colective

Tot în cursul lunii aprilie, la AJOFM Sălaj, au fost înregistrate și notificări cu privire la disponibilizarea a 200 de persoane. Este vorba despre concedieri colective, mai exact  închiderea activității din cauza pandemiei. La sfârșitul lunii martie, în evidențele AJOFM Sălaj, au fost înregistrați un număr de 4.226 de șomeri, din care 874 – șomeri indemnizați și 3.352-neindemnizați. Reprezentanții instituției precizează că persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu au obligaţia să se prezinte la AJOFM pentru viză. Măsura este valabilă pe perioada stării de urgență, mai exact până în 15 mai.

Alte articole

Leave a Comment