Pachetul de țigări va depăși din toamnă pragul psihologic de 20 de lei

Deși mărirea accizei la produsele din tutun era planificată din 1 ianuarie 2020, acest lucru se va produce cu patru luni mai devreme, lucru care înseamnă că din septembrie urmează de val de scumpiri la țigări. Multe dintre sortimentele de țigarete vor depăși, în acest fel, per pachet, pragul de 20 de lei, ținând cont de faptul că un pachet de ţigări va costa mai mult cu minimum 50 de bani până la 1 leu. Producătorii de ţigări au fost luaţi prin suprindere şi nu au încă un calendar de scumpire a ţigărilor. De la aceeaşi dată, Guvernul creşte acciza pentru ţigarete, se mai arată în proiectul de act normativ consultat de Nivelul accizei totale pentru ţigarete se majorează, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete, potrivit proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Creşterea accizei pentru ţigarete va aduce bugetului venituri suplimentare de 159,4 milioane de lei în acest an, 699,6 milioane de lei în anul următor şi 857,4 milioane de lei în 2021, potrivit Notei de fundamentare. Compania producătoare de ţigarete – JTI România consideră că intenţia Guvernului de a devansa mărirea accizei cu şapte luni, începând cu septembrie, aruncă în aer predictibilitatea fiscală şi planurile de afaceri.Potrivit producătorului de ţigarete, iniţiativa anunţată de autorităţi este argumentată prin alinierea la Directiva UE, care prevede că incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie 60%. Potrivit Directivei, acciza creşte de la 1 ianuarie al celui de-al doilea an după ce incidenţa scade sub 60 la sută. 
„Din nou, ca de atâtea ori când Guvernul are nevoie de bani pe termen scurt, industria tutunului devine pedepsitul de serviciu. Din nou, se face politică pe termen scurt şi pe genunchi. Acest hei-rupism dăunează grav mediului economic, pentru că planurile de afaceri sunt date peste cap”, afirma, săptămâna trecută, Gilda Lazăr, director JTI România.

 

 

 

Alte articole

One Thought to “Pachetul de țigări va depăși din toamnă pragul psihologic de 20 de lei”

  1. Anonim

    Trebuia sa-l faca direct 100lei.Sa puna acciza pe sare pe zahar,sa vezi cum va traii romanul peste 100 de ani.

Leave a Comment