Obligatorii pentru angajatori, noile contribuții sociale se achită doar în februarie

Contribuțiile sociale obligatorii pentru angajatori de la 1 ianuarie 2018 trebuie achitate pentru prima oară abia în februarie 2018, conform legislației în vigoare. Astfel, până în ianuarie 2018, trebuie achitate cele șase contribuții sociale datorate până în decembrie 2017.

Din data de 1 ianuarie 2018, sistemul contribuțiilor sociale obligatorii, ce este reglementat de Codul fiscal, a fost reorganizat de Guvern. Dintr-un număr de șase contribuții sociale au rămas doar trei, acestea fiind reîmpărțite între salariat și angajator.

Concret, dacă până în decembrie 2017 existau contribuția la pensii, contribuția la sănătate, contribuția la șomaj, contribuția la concedii medicale, contribuția la riscuri profesionale și contribuția la creanțe salariale, din ianuarie 2018 avem doar contribuția la pensii, contribuția la sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă.

Totuși, cele trei noi contribuții sunt valabile începând cu veniturile obținute de salariați în luna ianuarie 2018. Din moment ce acestea se achită, în principiu, în luna următoare obținerii veniturilor, rezultă că noile contribuții sociale se achită pentru prima oară abia în februarie 2018. Termenul-limită exact este 26 februarie 2018.

Practic, până în 25 ianuarie 2018, se achită contribuțiile sociale pentru luna decembrie 2017, ceea ce înseamnă că este vorba de cele șase contribuții vechi. Cu alte cuvinte, angajatorii achită luna asta contribuțiile la fel cum au făcut-o în tot anul trecut. Abia din februarie 2018 se trece efectiv la noul sistem de contribuții sociale.

Contribuția la pensii are o nouă cotă începând de luna asta (25 la sută), același lucru fiind valabil în cazul contribuției la sănătate (10 la sută). Ambele sunt datorate exclusiv de salariați, însă sunt achitate de angajator. Contribuția asiguratorie pentru muncă are o cotă de 2,25 la sută și este datorată și plătită numai de angajatori.

One Thought to “Obligatorii pentru angajatori, noile contribuții sociale se achită doar în februarie”

  1. marioara

    Oferta speciala lucru acasa: din prima luna 1500 RON (1500 lei noi sau 15 milioane lei vechi) lunar rapid castig potential, plus alte castiguri motivante. Lucrati in timpul liber. Contract. Seriozitate. Trimiteti solicitare la adresa de email´.pacurarumarioara1964@gmail.com

Leave a Comment