Nu ne mai revenim: Sălajul este singurul judeţ din Transilvania în care economia a luat-o la vale

Alături de judeţul Sălaj, două judeţe din România se află în topul nefericit regresului economic, pe ţară. Sălaj, Teleorman şi Ialomiţa sunt judeţele pentru care 2015 a fost un an de recesiune economică, produsul intern brut (PIB) al acestora fiind în scădere faţă de 2014, aşa cum reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Astfel, în timp ce media naţională creştea cu 3,7 la sută, lucru care a contrazis predicţiile oficialilor şi specialiştilor, cele trei judeţe care trec prin scăderi economice sunt Teleorman cu 2,1 la sută, Sălaj şi Ialomiţa cu 0,7 la sută. Suntem singurul judeţ din Ardeal care nu doar că nu a reuşit să se menţină pe o linie de plutire din acest punct de vedere, ba chiar s-a scufundat, conform acestor cifre oficiale. La limita regresului economic, cu creşteri sub 1 la sută a economiei locale, se găsesc judeţele Mehedinţi, Constanţa – în mod surprinzător, şi Brăila. Multe judeţe sunt pe “linia de plutire” economică iar cele mai multe o duc bine. Astfel, 20 de judeţe plus municipiul Bucureşti, se află în topul creşterilor, fruntaşe fiind Ilfov, Braşov şi Cluj, fiecare cu un plus 5,7 la sută creştrere economică.

 Pentru Sălaj, istoria recesiunii din 2008 se repetă

 Cele trei judeţe care trec prin acest proces descendent din punct de vedere economic, între care se regăseşte, din păcate, şi Sălajul, retrăiesc istoria de acum opt ani, când nu mai puţin de 14 judeţe erau pe minus, se arată în arată în statisticile CNP. În timp ce 11 judeţe au reuşit, din 2008 şi până astăzi să se redreseze oarecum, judeţul nostru a rămas în acelaşi stadiu iar în ultimii ani panta economică descendentă a devenit tot mai abruptă. Cele mai multe judeţe care în 2008 erau deja în recesiune se află în partea de nord, unde infrastructura se găsea într-un stadiu incipient de dezvoltare sau chiar lipsea în multe localităţi, însă acestea si-au revenit pe parcursul celor opt ani care au trecut. Judeţele din sud, cum ar fi Ialomiţa şi Călăraşi, aveau creşteri de 21,7 la sută, respectiv 25,5 la sută în 2008. Una din explicaţii este Autostrada Soarelui, respectiv procesul de reabilitare a liniei CFR Bucureşti-Constanţa în vederea atingerii vitezei comerciale de 160 km/h la trenurile de persoane. Din moment ce Autostrada Transilvania abia se creionează pe hârtie, în cazul tronsonului care străbate Sălajul, una din zecile de explicaţii privind declinul economic sălăjean este clară; de şoseaua de centură a Zalăului nici nu mai amintim, fiind evidentă legătura între dezvoltarea industrială a unui municipiu şi o firească şosea de centură pe care noi o avem doar pe jumătate în acest moment. Speranţele ca aceasta să se finalizeze au căpătat însă contur, proiectul fiind deblocat odată cu instalarea Guvernului Cioloş la Palatul Victoria, când, în doar câteva luni, au fost rezolvate probleme care rămăseseră de ani, nerezolvate.

 Investiţiile străine ne sunt cu adevărat… străine

 De apreciat sunt judeţele care în 2008 erau în scădere economică însă între timp infrastructura lor s-a dezvoltat, evident, nu de la sine ci printr-o implicare concertată a administraţiilor locale şi judeţene, prin planuri manageriale bine puse la punct, bună-voinţă şi implicare din partea autorităţilor, lobby la nivel înalt etc. S-a remarcat, astfel în primul rând judeţul vecin – Cluj, unde în ultimii ani au „explodat“ şi lucrările de infrastructură, dar şi investiţiile străine. Şi în acest domeniu, Sălajul este la coada cozilor: potrivit revistei de specialitate Forbes, municipiul Zalău se află în acest an pe un dezolant loc 35 din 40 în clasamentul municipiilor care atrag investitorii străini, în timp ce judeţul Cluj de exemplu, se află pe locul al doilea, înaintea Capitalei.

 

Alte articole

2 Thoughts to “Nu ne mai revenim: Sălajul este singurul judeţ din Transilvania în care economia a luat-o la vale”

  1. Anonim

    Cu asemenea conducere rosie la Consiliul Judetean( Tibi Marc) , cu o conducere care dispretuieste mediul privat la ANAF Salaj(Butiri), nu e de mirare ca se intampla asta.

  2. johny

    Domnule Negoita, poza din articol NU mai este de actualitate. Pe fundal se vad cele 4 cazane care au functionat la CET Zalau, si care au fost sterse de pe fata pamantului. Faceti o poza acum, conform cu realitatea !

Leave a Comment