Noi reglementări în Codul Muncii!

Angajatorii au o nouă posibilitate de suspendare a contractului de muncă generată de reducerea activității în situația decretării stării de urgență sau a stării de asediu. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în Monitorul Oficial, la finalul lunii decembrie, a fost publicată Legea 298/2020 pentru completarea Codului Muncii. Noul act normativ indică faptul că contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului și în situația suspendării temporare a activității  sau a reducerii acesteia, ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgență. De asemenea, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz. Dacă bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, această indemnizație poate fi suplimentată de către angajator. În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă este activ, acesta nu va beneficia de indemnizație, dar dacă toate sunt suspendate, angajatul poate opta să beneficieze de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase. „Un aspect important este faptul că odată cu intrarea în vigoare a acestor reglementări, desființarea locurilor de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate ca urmare a decretării stării de asediu, a stării de urgență sau pentru motive de ordin economic, tehnologic, structural sau similare este interzisă pe o perioadă cel puțin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat de plata indemnizațiilor. Încălcarea interdicției va obliga angajatorul la restituirea sumelor primite cu titlu de îndemnizație pentru posturile desființate”, au precizat rerezentanții ITM Sălaj.

4 Thoughts to “Noi reglementări în Codul Muncii!”

 1. marius

  fa,cum sunt angajatii mai bine protejati,daca chiar in fraza de inceput,spui ca „angajatorii au o noua posibilitate de SUSPENDARE a contractului de munca…

 2. Involuție

  Cel mai bun Cod al Muncii pt angajați a fost în regimul socialist. Lovitura de stat din dec 89 a dus la reducerea drepturilor salariale ale slujbașilor în favoarea patronilor cică, am avut o „revoluție” !

  1. Anonim

   Iar ai aparut comunistule? Emigreaza dracului in Coreea de Nord si lasa-ne in pace

 3. O simplă întrebare

  Augusta, cum sunt mai bine protejați angajații de modificările liberalilor când, angajatorii au acum o posibilitate în plus de a da afară angajații ?

Leave a Comment