Ministrul Lucian Bode – decis să restructureze compania Tarom

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, este decis să ducă la bun sfârșit “curățenia generală” în compania Tarom. Mai precis, planul de restructurare din temelii a companiei este considerat a fi absolut necesar de către șeful Transporturilor din România. „Curăţarea Tarom, dacă nu este dusă la îndeplinire acum, este ultimul drum. Sperăm ca din 2024 să fie pe profit. Planul de restructurare este obligatoriu de aplicat în cazul Tarom, iar dacă nu este dus la îndeplinire acum, este ultimul drum, este ultima şansă de a folosi ‘această fereastră de oportunitate generată de criza de coronavirus pentru a curăţa această companie”, a spus, marţi seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
Pe lângă aceasta, Lucian Bode a precizat că cel mai târziu săptămâna viitoare vor fi declanşate procedurile legale pentru accesarea ajutoarelor destinate Tarom şi Blue Air, urmând să fie asigurate fondurile necesare pentru cele două companii pentru a depăşi această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus. „Situaţia este foarte gravă în tot ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa. Traficul a scăzut cu peste 90-95%, la fel şi pentru companiile româneşti şi, practic, acestea nu au încasări. Nu au zburat, nu au zburat nu din vina lor. Nu din vina Tarom nu pot zbura la Roma sau la Viena. Avem interdicţie să zburăm în aceste state. Am dat două exemple. Vorbim despre două companii – Tarom şi Blue Air – două companii în care la una statul este acţionar cu 97 la sută, la cealaltă este acţionariat privat, companie românească 99,99 la sută. Vorbim de o companie cu o cifră de afaceri pe anul trecut – Tarom, 1,5 miliarde de lei, Blue Air, 2,1 miliarde de lei. De ce spun aceste cifre? Au plătit taxe şi impozite la zi la stat. Vorbim de o companie – Tarom, 1.776 de angajaţi, cu 29 de aeronave, Blue Air, 926 de angajaţi, cu 20 de aeronave, deci companii importante. De exemplu, Blue Air asigura 25 la sută din piaţa de low-cost din România. Cel mai greu lucru de recuperat în industria de transport aerian este piaţa. Odată ce ai pierdut piaţa, este aproape imposibil să poţi să recuperezi această piaţă. De aceea, eu cred că noi, Guvernul României, am făcut şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a salva aceste companii”, a afirmat Lucian Bode. El a reamintit că statul român a acordat în februarie un ajutor de salvare companiei Tarom în valoare de 37 de milioane de euro.

 

Alte articole

One Thought to “Ministrul Lucian Bode – decis să restructureze compania Tarom”

  1. Dorin

    Mie, nu-mi place Bode Lucian, dar dupa cat il cunosc, din orgoliu specific salajean, va demonstra ca este parolist si patriot si va face mai mul decat ceva pentru tara si judet.

Leave a Comment