Ministerul Agriculturii se va reorganiza, dispar sute de posturi de directori

E criză mare de bani la stat. Situația e critică. Ne confruntăm cu un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei și riscăm să pierdem mulți bani europeni. Guvernanții sunt tot mai strânși cu ușa, tot dau din colț în colț pentru a amâna restructurările, însă nu mai au de unde să strângă cureaua. Un calup mare de noi taxe și impozite ar inflama mult prea tare mediul privat și cetățenii. Prin urmare, sunt forțați să facă ceva concret, să regândească organigramele din ministere. La Ministerul Agriculturii, unde există peste 14 mii de angajați, s-a anunțat deja o reorganizare de proporții. Se știe că circa 90 de instituții centrale și teritoriale urmează să fie desființate. Astfel dispar aproximativ 300 de posturi de directori. În urma comasării anunțate, o mare parte dintre angajați ar urma să intre în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, cu tot cu patrimoniu, în timp ce unele spații ar urma să fie restrânse. Dacă lucrurile ar fi puse exact așa în practică atunci se estimează că s-ar economisi 40 de milioane de lei pe an, adică ceva mai mult de 0,1% din deficitul actual. Mult sau puțin, ar fi un început. Proiectul de restructurare a fost deja înaintat premierului, urmează să vedem dacă va fi pus și în practică, exact în forma în care a fost conceput. În legătură cu impactul pe care-l va produce această reorganizare la nivel de sistem, Florin Barbu – ministrul agriculturii spune că o scădere a funcției de conducere înseamnă că salariul o să fie mai mic, va fi de funcție publică. Asta este situația. Nu se poate. Trebuie comasate. Există direcții, există servicii care au câte trei angajați și șapte posturi vacante. Nu este corect să existe un șef serviciu decât cu trei angajați și să ții aceste posturi vacante numai pentru a crea acest serviciu”. Desigur că o economie la bugetul de stat ar fi o gură de oxigen, însă se pune totuși problema funcționalității unităților din subordinea ministerului. Cu privire la acest aspect, Ștefan Niculae – președintele Federației Sindicatelor din Agricultură este de părere că „anumite structuri se pot uni, poți să faci o singură agenție. Sau poți să reduci numărul posturilor de conducere. Dar activitatea în sine a acelor instituții trebuie să rămână”.

Potrivit ministrului Florin Barbu, reorganizarea aceasta trebuie să aibă loc până la sfârșitul anului, indiferent de poziția directorilor din țară sau a angajaților din sistem. E interesat de urmărit cu cine vor lucra mai departe mai marii din mister, în condițiile în care, în multe județe din țară, există un volum mult prea mare de lucru și un număr destul de redus de personal. Dacă vor mai pleca și din cei care acceptă, la ora actuală, condițiile de muncă și nivelul salarial atunci probabil vom face doar agricultură digitală, nu de alta dar se pare că guvernanții sunt fanii digitalizării și achiziției de softuri care mai de care mai sofisticate și complicate. Cu mentenanța și funcționarea platformelor informatice din instituțiile de stat sunt probleme mari, dar asta nu se vede din birourile demnitarilor. Așadar, așteptăm cu mare interes spectacolul marii reorganizări din agricultură și ce va mai rămâne din ea.

 

3 Thoughts to “Ministerul Agriculturii se va reorganiza, dispar sute de posturi de directori”

  1. Anonim

    Directorii aia tot în locuri călduțe vor ajunge. La sapă în nici un caz.

  2. Adi

    Ar fi bine sa dați voi știri de genul asta DUPĂ ce se întâmplă.Nu de alta,dar nu se va întâmpla.Si atunci se cheamă informație de umplut pagina.

  3. Ghita

    Cine stie sa lipeasca afise este salvat.

Leave a Comment