Mii de familii sunt în pragul disperării: ratele la credite cresc amenințător de la o lună la alta

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la începutul acestei săptămâni la 3,47 la sută, cel mai mare nivel din februarie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins luni, 3,47 la sută, este cel mai mare din 24 februarie 2014, când a fost 3,55 la sută.

Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut luni la 3,53 la sută, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61 la sută. Chiar dacă sute de mii de familii sunt în pragul disperării, riscând ca în acest ritm să intre în imposibilitate de plată, Guvernatorul României, Mugur Isărescu, declara luna trecută, atunci când Robor  ajunsese la 3,30 la sută că este deranjat această agitație a populației, pe marginea creșterii Robor, lucru care a făcut ca toți cei care au credite în lei să plătească sume considerabile, suplimentar față de ceea ce plăteau anul trecut. Guvernatorul BNR i-a liniștit pe români, spunând că nu vede nimic grav în aceste creșteri:

              „Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu Robor-ul la 3,20 la sută. A fost 4 la sută, 5 la sută şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la… ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni”.

 

Mugur Isărescu obține doar din salariu, un venit lunar de aproximativ 15.000 de euro de la BNR, sumă la care se adaugă și pensia lunară, echivalentul a peste 2.000 de euro. În aceste condiții, unui sălăjean care câștigă lunar unul dintre cele mai mici salarii (ca medie) din țară, bani cu care nu-și poate permite nici măcar „coșul lunar” de supraviețuire (alimente și facturi), cu siguranță îi este greu să accepte invitația la calm a șefului BNR.

 Reamintim că la o dobândă interbancară de 4 la sută, dobânda finală la un credit Prima Casă ajunge în jurul a 6 la sută. Aceasta înseamnă că prima rată la un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 20 de ani ajunge la 1.600 de lei și că, în final, împrumutatul va plăti 415.000 lei. Creșterea ROBOR face ca doar persoanele nu un venit net de peste 3.300 lei să poată accesa acest împrumut. 

One Thought to “Mii de familii sunt în pragul disperării: ratele la credite cresc amenințător de la o lună la alta”

  1. Anonim

    Bau-bau? Nu ti-e rusine d le Isarescu? Esti deranjat de îngrijorarea si disperarea oamenilor? De adevăr? Nu ti e frica de Dumnezeu? Gunoiule.

Leave a Comment