Lista datornicilor la Fisc dispare, iar datoriile persoanelor fizice se şterg. Cum scapi de penalităţi în câţiva paşi

Fiscul anunţă ștergerea dobânzilor și a penalităților la datorii, inclusiv pentru persoane fizice. Conform Ministerului Finanțelor, sunt aproximativ 23.000 de mii de români care ar putea beneficia de pe urmă ștergerii datoriilor accesorii, anunţă avocatnet.ro.

Ooronanța amnistiei a intrat în vigoare şi se aplică inclusiv persoanelor fizice cu datorii la stat restante la 31 decembrie 2018 , indiferent de cuantum. E vorba de al doilea capitol al ordonanței, cel ce prevede anularea unor obligații accesorii, adică a dobânzilor și penalităților acumulate.

Lista beneficiarilor îi cuprinde pe următorii:

 • debitorii declarați insolvabili, precum și cei pentru care s-a stabilit răspunderea solidară conform Codului fiscal;
 • debitorii în insolvență;
 • datornicii care aveau, la finele lui 2018, numai restanțe de natura dobânzilor și penalităților (obligațiile principale fiind stinse);
 • cei cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații principale scadente până la 31 decembrie 2018, ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligațiilor și de data comunicării deciziei de impunere.

De notat că Ordonanța 6 se referă doar la obligațiile bugetare restante administrate de organul fiscal central, nu și de organele locale. Prin urmare, nu sunt luate în calcul restanțe la dări precum impozitul pe imobile, mașini, terenuri, amenzi rutiere și altele asemenea.

Astfel, Fiscul le va șterge dobânzile și penalitățile strânse la datoriile restante la finele anului trecut celor care vor cere acest lucru, până pe 15 decembrie 2019, dacă și numai dacă vor îndeplini anumite condiții:

 • să plătească toate datoriile bugetare restante la finele anului trecut (impozite, taxe, contribuții etc. la bugetul central, nu la cele locale);
 • să plătească toate datoriile bugetare ale anului curent;
 • să aibă declarațiile fiscale depuse la zi (de exemplu, declarația unică).

Anularea acestor dobânzi și penalități trebuie cerută expres pentru că nu se va produce din oficiu, chiar dacă se plătesc datoriile principale.

În ceea ce privește procedura propriu-zisă, persoanele fizice vor începe prin a depune la Fisc o notificare pentru a beneficia de ștergerea accesoriilor. Această notificare poate fi depusă atât prin poștă sau la ghișeele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cât și prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Scopul acestui pas este de permite organelor fiscale, în cinci zile de la depunerea notificării, să le comunice datoriile existente și un certificat de atestare fiscală contribuabililor vizați. După aceea, va mai curge un termen de trei zile, în care persoanele care au demarat procedura pot să indice eventuale neconcordanțe.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Lista datornicilor la Fisc dispare, iar datoriile persoanelor fizice se şterg. Cum scapi de penalităţi în câţiva paşi”

 1. Anonim

  de am impresia, sentimental ca unii suntem fraieri si hotii sunt la putere

 2. Anonim

  Da, da, cum i s-au șters vreo 200.000 lei (noi) lichelei Ciorbea, pentru că l-a slujit pe derbedeul Dragnea și banda lui de tîlhari!

Leave a Comment