Înscrieri prelungite: sălăjenii pot cere bani de la stat pentru a-și lua panouri fotovoltaice

Programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) ce permite ca o parte dintre proprietarii de gospodării din țara noastră să primească un ajutor financiar consistent de la autorități pentru a-și cumpăra și instala panouri fotovoltaice a început în aprilie 2019. În mod normal, înscrierile românilor urmau să se facă până azi, dar AFM a decis să prelungească perioada de înscriere până pe 11 octombrie 2019.

După cum a anunțat AFM, în aprilie 2019 s-a lansat prima ediție a unui program ce permite celor ce dețin gospodării neracordate la rețeaua electrică să primească bani pentru instalarea de panouri solare electrice.

Astfel, prin programul AFM, autoritățile din țara noastră vor să-i ajute pe cei care dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică să-și monteze panouri fotovoltaice. Mai exact, vizați de această măsură sunt cei ce au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice a demarat în data de 10 aprilie 2019 și înscrierile urmau să se încheie astăzi, dar aseară s-a decis prelungirea termenului-limită, conform AFM, până pe 11 octombrie 2019.

Până în toamnă, cei ce dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională mai pot solicita autorităților până la 25.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice. Banii nu se primesc toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului, și sunt gestionați de către primăria de care aparține respectiva gospodărie.

Pentru acest an, programul are alocată suma de 230 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că de finanțarea de 25.000 de lei vor putea beneficia peste 9.000 de gospodării. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.

Programul de finanțare vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural etc.) utilizați.

Alte articole

2 Thoughts to “Înscrieri prelungite: sălăjenii pot cere bani de la stat pentru a-și lua panouri fotovoltaice”

  1. Anonim

    Ca inscrieri…ca nici nu o inceput …bine ca prelungesc ceva ce nu o inceput….

    1. Anonim

      Exact.nici macar….

Leave a Comment