În câteva zile, toate băncile pierd dreptul de a mai percepe comisioane importante de la clienți

Sălăjenii care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele, de multe ori nejustificat de mari, percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului. Legea 258/2017 intră în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de alte comisioane aferente operațiunilor bancare.

Măsurile privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Băncile nu vor mai putea, începând de sâmbătă, 27 ianuarie,  să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60 la sută din câștigul salarial mediu brut (momentan, 60 la sută ar fi aproximativ 2.497 de lei).

Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii. În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60 la sută din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60 la sută din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități.

Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

2 Thoughts to “În câteva zile, toate băncile pierd dreptul de a mai percepe comisioane importante de la clienți”

  1. frunza de stejar

    abia astept cecul cel mai mare tapar si comisionar

  2. GHINDA

    Exact, CEC-UL, RETIN COMISOANE AIUREA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment