Hotelul Porolissum – fosta emblemă a turismului sălăjean, a fost vândut cu 1 milion de euro

Hotelul “Porolissum”, cea mai mare unitate de cazare din centrul municipiului Zalău, câștigător în anii comunismului de trofee și premii importante în concursurile de turism organizate pe segmentul spațiilor de cazare existente în orașele și municipiile țării, a fost vândut, în cele din urmă, după ce anunțul de vânzare a așteptat timp de patru ani pe un site specializat, prețul de vânzare fiind redus tocmai pentru că nimeni nu se arăta interesat să îl achiziționeze.

Lia Stanca, administratorul SC Vidalis SRL, firmă în proprietatea căreia s-a aflat hotelul, a declarat pentru cotidianul Magazin Sălăjean că unitatea hotelieră a fost vândută, zilele trecute, prin procedura licitației, cu suma de 1.000.214 euro, acesta fiind, de altfel, chiar prețul de pornire. Cumpărătorii au achiziționat în acest preț clădirea și restaurantul hotelului, fără celelalte bunuri din imobil, acestea fiind scoase, de asemenea, la licitație.

Hotelul a fost cumpărat de două persoane fizice, Nicolae Gârbe și Ovidiu Caraba, noii proprietari acordând un termen de eliberare a spațiilor valabil până în luna august a acestui an.

Imobilul se afla, până în ziua vânzării, în proprietatea Vidalis SRL, ca garanție la o bancă. Surse neoficiale ne-au declarat că investitorii care au cumpărat imobilul și restaurantul intenționează să investească în lucrări ample de reabilitare, clădirea urmând să aibă în final aceeași destinație. Mai mult, este foarte posibil ca numele actual al hotelului să fie schimbat.

Porolissum – victimă a unui turism lipsit de perspective în județ

Scăderea popularității hotelului, mai ales în ultimii ani, a fost cauzată de lipsa unui turism competitiv în Sălaj, lipsa preocupării autorităților pentru ca puținele obiective turistice din județ să fie promovate intens. Sălajul a ajuns, în acest fel, pe ultimele locuri pe țară ca număr de turiști care vizitează sau tranzitează județul, iar acest hotel a căzut și el victimă acestui fenomen de care se ferește orice județ. Hotelul Porolissum din Zalău a fost construit între anii 1972 – 1974. A fost inaugurat în toamna anului 1974, fiind, la vremea respectivă, un etalon de eleganță și confort pentru turiștii sau oficialitățile care ajungeau la Zalău. Anii de glorie ai acestui hotel emblematic pentru Zalău au fost între 1981 și 1985, hotelul primind, în această perioadă, chiar locul I într-un concurs organizat de autoritățile din turism ce viza gradul de ocupare și interesul turiștilor pentru hotelurile din România. Hotelul a fost proprietatea SC Vidalis SRL Zalău, având-o ca unic acționar pe Lia Stanca, cea care mai deține și alte unități turistice în Sălaj, cum ar fi hotelul Severus din Zalău, dar și stațiunea Băile Boghiș.

Hotelul Porolissum este clasificat cu trei stele și dispune de 72 de camere și 4 apartamente (156 locuri în cameră single/dublă sau cu pat matrimonial). Camerele sunt dotate cu acces cu închidere electronică, telefon, acces gratuit la internet, televizoare și minibar. Hotelul dispune și de o sală de evenimente cu o capacitate de 200 locuri. La parterul hotelului se află restaurantul Porolissum, iar în vecinătate, în anul 2006, a fost amenajată o terasă cu caracter provizoriu. Terasa este amplasată pe spațiul verde de lângă restaurant, delimitată la sud și vest de clădirea hotelului, iar la nord și est de trotuarul străzii Unirii.

Foto: Ⓒ Magazin Sălăjean

 

O.V. & F.N.

 

Alte articole

7 Thoughts to “Hotelul Porolissum – fosta emblemă a turismului sălăjean, a fost vândut cu 1 milion de euro”

 1. Anonim

  Și uite cum un hotel de prestigiu cândva se va transforma im bloc de locuințe 🙂

 2. Anonim

  si uite-asa se duce tara de rapa!

 3. Anonim

  Democraţie = jaf, jaf, jaf

  1. Anonim

   Nu, domnule, asa-zisa democratie romaneasca, adusa de „tatucul” Iliescu, a generat jaful. In democratiile adevarate din Occident nu se intampla asa ceva, Romania nu are o democratie adevarata, aceasta e realitatea…

 4. Anonim

  Lia Stanca, o afacerista care a reusit in ultimi ani sa falimenteze o multimer de firme ! pe toate le-a pus in cap !!!
  dar marea minune nu este asta, ci faptuil ca intodeauna Lia Stanca a scapat de RASPUNDEREA ADMINISTRATORULUI !!!!!!!
  cum ? nimeni nu stie, decat ea si judecatorul !!!! aici aveti dreptate, Justitia este oarba, dar si lipsa vederii nu insemana ca nu poti simti atingerea coruptiei !!!
  ar fi interesant sa se urmareasca cine au fost cei care au facut-o scpata intodeuana pe lia stanca, de raspunderea administratorului !!!
  a splat bani de pe o firma pe alta, atransferat active de pe una pe alta, si nimeni nu a vazut nimic ! o mare vina o are si finantele ! dar ceea mai mare vina o poarta LEGISLATIA ACTUALA care e facuta pentru a incuraja hotia !!

 5. Nu-i bai ca are un loc asigurat

  In Costa Rica

 6. anonim

  Seful lui Basescu la Anver,Belgia,tov Stanca…….SECURIST de SECURIST,fruntea PDL Salaj….

Leave a Comment