“Gratuitatea” nu e… gratis: riscurile şi neajunsurile racordării gratuite la reţeaua de gaze naturale

Legea recent adoptată prin care consumatorii se vor putea racorda la rețeaua de gaze naturale fără niciun cost vine, potrivit unei analize efectuate de Asociaţia Energia Inteligentă, cu o serie de dezavantaje care s-ar putea regăsi ulterior, sub formă de costuri suplimentare, tot pe facturile consumatorilor. “Racordarea gratuită la reţeaua de gaze prezintă dezavantaje şi riscuri pentru consumatori, întrucât ignoră principiul eficienţei economice iar costurile vor fi plătite tot de consumatori, prin tarifele de distribuţie”, se arată în analiza realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI). Analiza privind politicile de creştere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidenţial, realizată de AEI în octombrie 2020, evidenţiază câteva dintre cele mai importante implicaţii şi beneficii pe care le-ar putea genera continuarea punerii în practică a strategiei enunţate şi îşi propune să ofere o serie de recomandări în materie de politici şi reglementări, de natură a conduce la valorificarea inteligentă a gazelor naturale pe piaţa românească. Pe lângă avantaje precum creşterea gradului de confort al populaţiei şi stabilirea premiselor unei amprente de carbon diminuate prin substituirea utilizării biomasei cu gaze naturale, în special în zonele rurale, „racordarea gratuită” la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje şi, mai mult, chiar riscuri. Socializarea costurilor cu racordarea noilor consumatori la reţeaua de gaze naturale prin tariful de distribuţie, încălcarea principiului eficienţei economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creşterea bazinului de clienţi vulnerabili şi costuri suplimentare suportate de client în factura energetică sunt câteva dintre dezavantajele acestei iniţiative.

Falsul adevăr

„Există o premisă falsă că procesul de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienţilor din reţeaua de distribuţie respectivă, prin majorarea tarifului de distribuţie al gazelor naturale. În plus, este posibil ca mulţi clienţi casnici, furaţi de mirajul racordării gratuite să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienţilor casnici nu este însoţită însă şi de asumarea unei obligaţii din partea acestora şi pentru a consuma gaze. Această situaţie va genera costuri adiţionale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei reţele de distribuţie scade invers proporţional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale”, spun autorii studiului. Un alt efect negativ al racordării gratuite la reţeaua de gaze poate fi creşterea numărului consumatorilor vulnerabili. Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică. Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienţilor doritori nu vine în sprijinul clienţilor vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienţi la nivel naţional prin majorarea tarifului de distribuţie al gazelor naturale, explicată mai sus.

 Consumatorii deja conectați sunt discriminați

Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordaţi la sistemul de distribuţie al gazelor naturale şi cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit poate fi o altă problemă a racordării gratuite a noilor consumatori. Poate fi luată în considerare situaţia paradoxală în care o conductă de distribuţie realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator. Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parţial (prin tarif) şi costurile cu racordarea utilizată de noii clienţi racordaţi. Potrivit AEI, este necesară luarea în calcul a posibilităţii reducerii gradului de siguranţă a sistemelor de gaze. Presiunea exercitată pe bugetul operatorilor de distribuţie sau/ şi a operatorului de transport ar putea induce sincope în administrarea eficientă a infrastructurii gestionate pe fondul necesităţii de a gestiona simultan solicitările pentru realizarea de extinderi de reţea/branşamente noi şi operaţiunile de mentenanţă, respectiv de reparaţii capitale. Creşterea rapidă a numărului de consumatori care utilizează gazele naturale în scop de încălzire aduce sistemele actuale de transport şi distribuţie în pragul de sistare a livrării gazelor la vârfuri de consum, periclitând alimentarea cu gaze a tuturor consumatorilor. „Mai mult, „racordarea gratuită” ar putea genera pe termen lung o serie de riscuri precum epuizarea resurselor autohtone de gaze naturale înainte de expirarea duratei normate de viaţă a infrastructurii de distribuţie, cu riscul dependenţei de importurile de gaze, diminuarea siguranţei în exploatarea reţelelor de gaze existente ca urmare a partajării resurselor operatorilor de distribuţie sau/ şi a operatorului de transport între activităţi de mentenanţă, reparaţii capitale şi racordarea noilor consumatori, realizarea unor investiţii ce nu prezintă valoare adăugată pentru consumatorul final din România şi lipsa corelării cu strategia Comisiei Europene privind dezvoltarea reţelelor de H2″, spun experţii asociaţiei. Potrivit acestora, premisa obligatorie privind dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale din România este recalibrarea/ reconsiderarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale din România, astfel încât noile investiţii să fie corelate cu un beneficiu real al populaţiei din România, o durată de viaţă suficient de bine calculată care să permită o exploatare eficientă a lor, iar gradul de utilizare să fie maximal şi obiectivul atingerii neutralităţii climatice până în anul 2050.

 

4 Thoughts to ““Gratuitatea” nu e… gratis: riscurile şi neajunsurile racordării gratuite la reţeaua de gaze naturale”

 1. law

  Nu stiu cine e acest florin negoita dar bate rau campii.Voi nu cititi ce publicati?Sau e un articol comandat de furnizorul de gaze?Se tem ca nu le mai ajung banii de al 14-lea salaru si prime peste prime, bani de vacante, sporuri cu nemiluita …?

  1. Anonim

   @law: Esti analfabet functional ( adica nu intelegi ceea ce citesti?) Este un studiu si o serie de concluzii la care au ajuns cei de la AEI si, daca il parcurgi cu atentie, are o logica perfecta. Chiar iti inchipui ca cineva nu plateste pt aceasta gratuitate?? Scrii ca sa te afli in treaba.

  2. Anonim

   Nu intelegi nimic ce te tot bagi in seama ?

 2. Anonim

  alt efect al gratuitatii : desi vreau sa platesc pentru instalare gaz , „cererea se suspenda pana la noi oportunitati de extindere”,deci cu alte cuvinte imi pune gratis dar nu cand am eu nevoie,poate peste 10 ani ca tunci socotesc ei ca este profitabil

Leave a Comment