Fonduri majorate pentru tinerii fermieri

Fonduri majorate pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri salajeni pot sa depuna proiecte pentru viitoarele investitii in cadrul Masurii 112 din programul Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala de la finele lunii noiembrie. Potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, sesiunea de depunere a proiectelor in cadrul Masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri a fost reprogramata pentru intervalul 28 noiembrie 2011-13 ianuarie 2012. Fermierii salajeni vor beneficia de fonduri mult mai mari fata de cele alocate in sesiunea precedenta, deoarece sprijinul minim acordat s-a majorat de la 10.000 la 12.000 de euro pentru o exploatatie avand dimensiunea minima de 6 UDE (unitate de dimensiune economica), iar valoarea maxima s-a modificat de la 25.000 de euro la 40.000 de euro. Totodata, s-au schimbat si conditiile privind nivelul minim de pregatire profesionala a beneficiarilor acestei masuri.

Reiteram faptul ca Masura 112-Instalarea tinerilor fermieri se incadreaza in Axa 1-Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic si are ca obiective: imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca; imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura; cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri; cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii. Fondurile totale alocate Masurii 112 prin FEADR sunt de 337,221 milioane de euro din care: contributia Guvernului Romaniei-20 la suta si contributia Uniunii Europene-80 la suta. Suma totala disponibila pentru proiectele tinerilor fermieri poate fi accesata pana in 2013.

Pana la aceasta data, la nivelul judetului au fost depuse si finantate in cadrul Masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri 31 proiecte, in valoare de 545.000 euro.

In Salaj, numarul total de cereri de finantare depuse (pentru masurile 112-Instalarea tinerilor fermieri,121-Modernizarea exploatatiilor agricole ,123-Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, 312-Sprijin pentru cresterea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, 313-Incurajarea activitatilor turistice, 141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta) este de 619 proiecte in valoare de peste 62,268 milioane de euro. La nivelul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj s-au depus 1.004 dosare de plata, in valoare de peste 4,917 milioane de euro.

Alte articole

Leave a Comment