Din rău, în mai rău: ianuarie vine cu prețuri mai mari la energia electrică și termică

Prețul energiei pentru consumatorii care sunt alimentați în regim de serviciu universal va crește începând din 1 ianuarie, energia în perioada de vârf de consum, între orele 18 – 22, urmând să fie mai scumpă cu 13 la sută, potrivit datelor postate pe site-ul Operatorului Pieței de Energie Elșectrică și Gaze Naturale OPCOM.

Licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat marți, iar OPCOM a publicat prețurile de închidere.

Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1 – 24, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5 la sută mai mare decât în trimestrul patru din acest an.

Prețul pentru intervalul orar 8 – 24 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7 la sută mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18 și 24, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13 la sută.

Din 1 ianuarie, piața de energie va fi complet liberalizată, iar populația care până acum era în regim reglementat va primi energie la prețurile la care se închid licitațiile pe PCSU. Și subvenția la gigacalorie va fi eliminată în 2018, astfel încât și energia termică se va scumpi peste mai puțin de o lună.

Alte articole

Leave a Comment