Din nou, la polul sărăciei. Sălajul are o putere de cumpărare sub media pe țară

Venitul net anual disponibil pe cap de locuitor în România a ajuns la aproape 6.000 de euro,  arată datele studiului anual privind puterea de cumpărare în Europa, realizat de GfK și citat de incont.ro. Potrivit analizei citate, județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele.

Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Mureș. Județele situate aproape de nivelul mediei pe țară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt acelea care includ orașe aflate în competiția dezvoltării: Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad. Aici se prefigurează creșteri economice notabile, ele servind drept sateliți ai marilor centre economice și beneficiază de investițiile jucătorilor care își reamplasează activitățile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timișoara, Brașov). Tot aceste orașe ocupă locuri de top la absorbția fondurilor europene și la dezvoltarea infrastructurii. Arad și-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu rețeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider național absolut în rândul orașelor inteligente din țară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate.
Grupul județelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Brașov și Sibiu,”stelele” pe harta dezvoltării economice a țării și motoarele zonei centrale a României. De mai mulți ani aici se configurează o nouă zonă industrială a țării care atrage masiv investiții. Zalăul rămâne, din păcate, în coada topului privind puterea de cumpărare a populației, printre ultimele municipii din țară pe acest segment.

Alte articole

2 Thoughts to “Din nou, la polul sărăciei. Sălajul are o putere de cumpărare sub media pe țară”

  1. Anonim

    Din munca celor 4,5 milioane de angajati in sectorul privat rezulta acest venit net de 6000 euro pe cap de locuitor .In medie un angajat din privat mai da anual la 3 cetateni cate 6000 de euro la fiecare !!!

  2. Anonim

    Securistu sa traiasca si gasca de hoti!

Leave a Comment