Decizie în premieră a magistraţilor sălăjeni: Autovehiculele pot fi înmatriculate şi fără plata timbrului de mediu

Timbrul de mediu a fost declarat ilegal în luna iunie a acestui an de către Curtea Europeană de Justiţie. Acest lucru înseamnă că persoanele care intenţionează să îşi înmatriculeze autovehiculele o pot face fără a mai achita această taxă, în timp ce proprietarii care au plătit-o după 15 martie 2013 îşi pot cere banii înapoi, în instanţă.

În judeţul Sălaj, zilele trecute a fost realizată prima înmatriculare fără taxă. Magistraţii Tribunalului Sălaj au hotărât să oblige Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV)  din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj să înmatriculeze un autoturism fără plata timbrului de mediu. Aceasta este prima decizie de acest fel luată de instanţa sălăjeană, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declat taxa ilegală.

Povestea acestui dosar a început în luna martie, când o sălăjeancă, reprezentată de avocatul Iulia Costina, a chemat în judecată SPCRPCÎV Sălaj, solicitând înmatricularea unui Volkswagen 2DM, fără plata timbrului de mediu. În urmă cu câteva zile, Tribunalul Sălaj s-a pronunţat, obligându-i pe funcţionarii Serviciului să pună în circulaţie respectivul autoturism. „În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat că timbrul de mediu încalcă legislaţia europeană, acţiunea pe care am formulată a fost admisă. Astfel, se evită achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putând recupera suma tot printr-un proces în instanţă, de data aceasta împotriva ANAF, pentru aceleaşi motive”, ne-a declarat avocatul Iulia Costina.
Contactat, Remus Stanciu, şeful SPCRPCÎV Sălaj, ne-a declarat că se aşteaptă ca tot mai multe persoane să solicite înmatricularea fără plata respectivei taxe. „Deocamdată, în Sălaj a fost realizată o singură înmatriculare de acest fel, însă mai avem în jur de 50 de cereri, ”, a precizat Stanciu, subliniind că, la acest capitol, Sălajul este codaş în ţară. „În timp ce în alte judeţe, această practică are vechime, la  noi abia acum a început. Situaţia este derminată poate şi de lipsa de informare, dar şi de faptul că în Sălaj se aduc maşini ieftine, cu taxe mici”, a mai spus sursa citată.

Ce au decis judecătorii europeni?

Curtea Europeană de Justiţie a anunţat că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pentru autovehiculele rulate, fie că sunt importate, fie că sunt deja înmatriculate în ţară. Se opune, însă, „ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită, o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Altfel spus, Curtea condamnă aplicarea selectivă a timbrului de mediu doar pentru vehiculele noi şi second-hand înmatriculate în România după 2007, solicitând plata acestei taxe de către toţi poluatorii, inclusiv de către cei care utilizează maşini înscrise în circulaţie anterior anului menţionat.

Ministerul Mediului a anunţat încă din iulie constituirea unui  nou grup de lucru care să analizeze eventuala modificare a legislaţiei actuale, în concordanţă cu reglementările naţionale şi europene în vigoare.

3 Thoughts to “Decizie în premieră a magistraţilor sălăjeni: Autovehiculele pot fi înmatriculate şi fără plata timbrului de mediu”

 1. Anonim

  iulia costina
  primul avocat care castiga timbrul de mediu !!!!!

 2. Anonim

  Nu-i sotia polițistului care aduce masini?o să-i fie mult mai ușor de acum încolo.

 3. Anonim

  Ba da, e sotia ăluia, da’ ce să-i faci, nu le poti avea pe toate-n viață!

Leave a Comment