Dacă îți vinzi mașina, poți cere returnarea parțială a banilor plătiți pentru rovinietă

Fostul deținător al unei mașini care are două sau mai multe roviniete a căror valabilitate se suprapune va putea să solicite returnarea banilor pentru rovinieta încă valabilă, dar care a fost plătită pentru mașina care nu-i mai aparține, potrivit unei propuneri legislative ce a fost pusă recent în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor (MT).

Schimbările privind rovinietele se regăsesc în Proiectul de ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.

Măsurile cuprinse în documentul publicat recent în dezbatere publică pe site-ul MT nu se aplică încă, acesta având nevoie, pentru a putea intra în vigoare, de aprobarea ministrului transporturilor și de publicarea în Monitorul Oficial.

În cazul în care vinde o mașină care are rovinietă valabilă, potrivit proiectului normativ, cel ce o vinde poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai exact, acesta va putea cere bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun și până când trebuie să expire valabilitatea rovinietei plătite de vânzătorul mașinii.

Atunci când cumpără o mașină, românii trebuie, pentru a putea folosi rețeaua de drumuri din țara noastră, fie acestea drumuri naționale, europene sau autostrăzi, să plătească tariful de utilizare al acestora, adică rovinieta. În cazul în care mașina vândută avea deja o rovinietă valabilă, acest lucru duce la o suprapunere a valabilității a două roviniete emise pentru aceeași mașină.

“În cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea (…) fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului”, stabilește documentul.

În această situație, “(…) solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conţină toate informaţiile prevăzute în modelul care se regăseşte pe pagina web a CNAIR – S.A., se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului”, se mai precizează în propunerea legislativă.

În prezent, potrivit legislației din domeniu, pot solicita contravaloarea rovinietelor plătite pentru aceeași mașină și care se suprapun doar utilizatorii, nu și foștii utilizatori ai mașinii, proiectul de act normativ propus de MT vizând remedierea situației actuale.

Leave a Comment