Cu un pas mai aproape de startul lucrărilor la aducțiunea de apă de la Gilău

Ultimele informații privind stadiul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj – date furnizate de Compania de Apă Someş S.A – sunt pozitive, reprezentanții societății și cei care răspund de acest proiect de infrastructură mare așteptând, dintr-un moment în altul, aprobarea cererii de finanțare a proiectului cu suma de 350 milioane euro, bani europeni.

Aplicaţia de finanţare, inclusiv documentele suport (Studiu de fezabilitate final complet, Analiza cost-beneficiu, Analiza instituțională, Evaluarea impactului asupra mediului, Strategia de achiziţii etc.) au fost elaborate şi predate de consultant celor abilitați să decidă în privința acestei finanțări. Aplicaţia de finanţare a fost transmisă la Autoritatea de Management a Guvernului, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2020 POIM și Consultantului european (Jaspers), demarȃnd astfel procesul iterativ de evaluare.

Ȋn cadrul acestui proces AM POIM/Jaspers a analizat documentaţia elaborată şi au transmis recomandări pentru ȋmbunătățirea prezentării proiectului, astfel ȋncȃt acesta să poată fi aprobat de Comisia Europeană. Din datele furnizate de Lucian Croitoru, manager comunicare în cadrul companiei Companiei de Apă Someș, sunt pozitive. În aceste zile se ia decizia finală de către Autoritatea de Management și consultantul european în privința cererii de finanțare prin care cei 350 milioane de euro să fie acordați în vederea executării acestui proiect de anvergură. “Este un proces de durată pe care l-am început acum aproape doi ani. Sunt bani mulți, iar regulile sunt multe și extreme de stricte, sunt pași de urmat, termene, iar toate acestea fac ca așteptarea să fie una lungă și presărată uneori cu emoții.

Din informațiile pe care le avem în prezent, semnalele sunt pozitive și sperăm ca în această săptămână să primim răspunsul final în privința cererii de finanțare, un răspuns care credem că va fi pozitiv. Cererea de finanțare a fost refăcută și retrimisă, împreună cu documentele-suport, Autorității de management din cadrul Guvernului și consultantului European, cu respectarea observațiilor pe care le-am primit inițial de la aceste două autorități de care depinde direct soarta finanțării. Acesta este un pas important însă, după el, urmează cea mai grea parte, organizarea licitației internaționale pentru cele peste 20 de contracte ce vor fi semnate pentru efectuarea lucrărilor. Sperăm, totuși, ca în acest an, lucrările să fie demarate. Este posibil să contribuim și noi cu o sumă obținută printr-un credit, dacă acest lucru ne va fi impus, pe principiul << vă ajutăm dar trebuie să contribuiți și voi >>, însă, aceasta nu reprezintă nici pe departe o problemă”, ne-a spus reprezentantul Companiei de Apă Someș din Cluj-Napoca.

Consiliul Județean Sălaj a răspuns, de asemenea, solicitării noastre, cu privire la acest subiect, răspuns în care se arată: “Luni, 2 aprilie, are loc la București o întâlnire de lucru la care participă reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene – Autoritatea de Management, ai firmei de consultanță Jaspers precum și opt beneficiari POIM. Toți cei opt beneficiari, aflați într-un stadiu avansat al pregătirii aplicațiilor de finanțare, sunt operatori regionali de apă, printre aceștia regăsindu-se și Compania de Apă Someș S.A. Scopul întâlnirii vizează lămurirea unor aspecte care îngreunează finalizarea aplicațiilor de finanțare. Compania de Apă Someș S.A și Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa au întreprins toate demersurile pentru a răspunde cu celeritate tuturor solicitărilor de clarificări transmise de către Autoritatea de Management. În urma întâlnirii, sperăm că lucrurile se vor derula într-un ritm mai accelerat, având în vedere importanța acestui proiect pentru cetățenii județului Sălaj, fiind printre primele din țară ca și complexitate și valoare”. Proiectul de aducţiune de apă cuprinde alimentarea cu apă potabilă a Zalăului dar și a unor localități sălăjene prin aducţiune de la Gilău, judeţul Cluj. Proiectul prevede, pe lângă refacerea întregii rețele de aducțiune, și construirea a două noi bazine de apă de mare capacitate în Zalău, unul în Ortelec, iar celălalt în Dealul Morii.

 

One Thought to “Cu un pas mai aproape de startul lucrărilor la aducțiunea de apă de la Gilău”

  1. Anonim

    Poveşti, după atâţia ani au ajuns abia în stadiul că studii de fezabilitate înseamnă că, până la realizare, vor mai trece zeci de ani !

Leave a Comment