Consumatorii casnici vor plăti mai mult pentru gazele naturale începând din 1 august

Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând de luni, cu 5,83 la sută, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

“Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menţionează în comunicatul instituției.

Potrivit sursei citate, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie, în ultima ședință. solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor, solicitări ce au venit ca urmare a faptului că, începând din data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat. În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei. Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până în 30 iunie 2021.

“Pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania şi stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preţurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30 iunie 2021. Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5 la sută, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75 la sută, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cotă de piaţă, fiecare de peste 46 la sută şi împreună de 95 la sută (Romgaz, cu o cotă de 48,88 la sută şi OMV Petrom – 46,08 la sută din total producţie). Impactul adevărat, din păcate, se va resimți în bugetul fiecărei familii, în special în lunile de toamnă și iarnă care urmează.

 

 

 

Leave a Comment