Comercianții sălăjeni riscă amenzi de 10.000 de lei şi suspendarea activităţii dacă nu au case de marcat electronice

Ministerul Finanţelor a anunţat că propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenţiei referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic, de sub prevederile Legii prevenirii.

Noi schimbări pentru agenții economici legate de casele de marcat electronice. „Măsura este necesară deoarece operatorii economici, care încalcă obligaţia de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, în condiţiile în care au fost emise autorizaţii de distribuţie pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activităţi economice, iar distribuitorii autorizaţi au stocuri de aparate de marcat noi”, se arată în comunicat.

De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziţionat şi instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situaţii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecţi, potrivit ministerului.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum şi confiscarea sumelor nejustificate.

„Subliniem faptul că toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populaţie au obligaţia de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale şi de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ”, se arată în comunicat.

Alte articole

Leave a Comment