Certificatul energetic – ce este și cine are obligația deținerii lui

Certificatul de performanţă energetică, cunoscut mai ales sub numele de certificat energetic, este un document care se eliberează de către un auditor energetic atestat, cu o valabilitate de 10 ani, care atestă eficiența energetică a unei clădiri/unitate de clădire.

În funcţie de specificul clădirii, auditorul va avea nevoie de următoarele documente pentru eliberarea certificatului de performanţă energetică: copie după schiţa apartamentului/releveu; planurile arhitecturale pe niveluri pentru alte tipuri de clădiri; planurile arhitecturale pe niveluri şi memoriu de arhitectură, pentru clădirile ce se construiesc etc. În plus, auditorul va culege numeroase date cu privire la clădire/unitate de clădire, printr-o vizită la faţa locului. Documentele necesare sunt prezentate auditorului în copie de către solicitant în momentul în care acesta vizitează locuinţa.

Printre informaţiile culese de auditor se număra următoarele:

Numele proprietarului, anul construirii imobilului, starea faţadei, orientarea cardinală, grosimea pereţilor exteriori şi materialele din care sunt construiţi, tipul de tâmplărie, mai ales pe partea exterioară, starea balcoanelor (închise/deschise), prezența subsolului, înălţimea liberă în locuinţă, sistemul de încălzire şi numărul de calorifere, numărul punctelor de apă şi prezenţa apometrelor, prezența repartitoarelor etc, clasele de performanţă energetică. Folosind toate informaţiile culese, printr-un calcul specific, auditorul energetic va afla consumurile anuale pentru alimentarea cu apă caldă, încălzire, iluminat artificial, ventilaţie etc..

Ulterior, va face un consum mediu total al locuinţei, pe baza căruia o va încadra într-una din clasele de performanţă energetică. Acestea funcţionează exact ca în cazul electrocasnicelor, sunt notate cu litere de la A la G şi clasa energetică A este cea mai performantă, în vreme ce clasa G semnifica lipsa de performanţă energetică. Pe lângă clasa energetică atribuită, locuinţa va mai primi în urma calculului şi o notă energetică, cuprinsă în intervalul 1-100. Cu cât nota primită este mai mare, cu atât mai crescută este performanța energetică a imobilului.

Ce clădiri au nevoie de certificat energetic

Potrivit legilor 372/2005 şi 159/2013, documentul are caracter obligatoriu pentru următoarele tipuri de clădiri: blocuri de locuit; clădiri de birouri; clădiri de învăţământ; policlinici şi spitale; hoteluri; restaurante; clădiri de comerţ; clădiri în care se desfăşoară activităţi sportive; alte clădiri de folosinţă publică.

Certificatul energetic este necesar atunci când o clădire sau unitate de clădire se vinde sau se închiriază şi la recepţia finală a unei clădiri noi. Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere încheiate în lipsa acestui document sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate în instanţă. Preţul actului este influenţat de mărimea și complexitatea lucrării și se poate afla de la auditorul energetic. De asemenea, termenul de eliberare este influenţat de mărimea lucrării, dar în general pentru o locuință nu durează mai mult de 24 ore.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment