Bugetul Zalăului a fost adoptat: „Dezvoltarea” primește mai mulți bani decât „Funcționarea”

Bugetul municipiului Zalău a fost adoptat în ședința de Consiliu Local de vineri, 19 aprilie, desfășurată la sediul Primăriei Zalău. 192.880.000 de lei reprezintă bugetul pentru acest an, față de 100.059.000 cât a reprezentat valoarea bugetului de anul trecut. Cel mai important lucru este acela că, pentru prima dată în ultimii ani, bugetul alocat dezvoltării municipiului este mai mare decât cel destinat funcționării. Astfel, capitolul “Funcționare”, are un buget de 98.965.000 de lei, în timp ce “Dezvoltării” îi revin 106.483.000 de lei, sumă în care intră și 12.575.000 de lei, bani proveniți din creditul bancar pe care Primăria l-a făcut lunile trecute. O mare parte din acest credit va merge, așadar, către proiectele importante ce vizează dezvoltarea municipiului.

Primăria Zalău a semnat, deja, contracte pe fonduri europene în valoare de peste 99 milioane de lei, în timp ce contractele aflate în faza pre-contractuală și cele în evaluare însumează 362 milioane de lei. Consilierii locali au decis, printre altele, ca în acest an angajații Primăriei să nu mai primească vouchere de vacanță (1.450 de lei de persoană) urmând ca aceste fonduri să meargă tot către dezvoltarea municipiului. Consilierii locali PNL și consilierul local PMP s-au abținut la majoritatea proiectelor și anexelor cuprinse în proiectele de hotărâre privind bugetul municipiului, invocând faptul că acest buget, prin toate anexele pe care le include, necesită un timp mai mare de studiu (proiectul a fost pus la dispoziția consilierilor, în faza finală, miercuri, însă discuțiile din comisiile de specialitate au avut loc). Consilierii locali PNL și consilierul PMP au invocat, de asemenea, printre altele, ca motiv de abținere de la vot, bugetele alocate salubrizării și activităților de dezăpezire în municipiu pentru următoarea perioadă ( buget cu 25 la sută mai mic față de anul trecut), cel al societății Citadin, de asemenea mai mic, cel al reparațiilor curente străzi, cu 27 la sută mai mic precum și cel aferent întreținerii spațiilor verzi din municipiu, buget cu 50 la sută mai mic față de anul trecut.

 Lista celor mai importante investiții în Zalău: străzile, unitățile de învățământ și alte obiective care primesc bani

Mai multe străzi din municipiu, dar și bulevardul Mihai Viteazul, pe porțiunea planificată în vederea reabilitării în acest an, vor primi, în urma votului consilierilor locali din ședința de Consiliu Local de vineri, sumele aferente acestor activități de maximă importanță pentru zălăuani. Astfel, străzile Dimitrie Cantemir, Lt. Col. Teofil Moldoveanu, Pomilor, Hunedoarei, Romană, Petre Dulfu, Pomilor, Nicolae Bălcescu, Mihai Eminescu, Pârâului și în cartierul Porolissum, precum și pe străzile Pescarilor, Plevnei, Brândușelor, Vânătorilor și Fundătura. Sunt alocate sume și reabilitării, pe tronsonul aflat în lucru, al bulevardului. Toate aceste obiective, dar și altele mai mici, vor primi, dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat astăzi, sumele de bani necesare reparațiilor capitale și investițiilor aferente. Este vorba despre o sumă totală de 3.000 mii de lei, sumă ce este împărțită conform referatului aferent proiectului de hotărâre, afișat pe site-ul Primăriei Zalău la capitolul proiecte de hotărâri.

Mai sunt alocate sume reabilitării locului de căsătorii din „Parcul Central”, a unui pod ce traversează Valea Miții, dar și pentru modernizarea unor culoare denumite “de mobilitate urbană” existente pe străzile Gheorghe Doja, Avram Iancu și Corneliu Coposu. Toate acestea sunt cuprinse în capitolul “gospodărire comunală”, din lista de investiții aferentă anului în curs.

Tot în această listă sunt cuprinse și câteva unități de învățământ de pe raza municipiului, școli și licee ce vor intra în reabilitări. Este vorba despre Liceul de Artă Ioan Sima, Liceul Reformat Wesselenyi,  Liceul cu program sportiv Avram Iancu, Liceul Ortodox Sfântul Nicolae, Liceul Tehnologic Mihai Viteazul, Grădinița cu program prelungit nr. 5, Amenajarea centrului de Zi pentru copii într-un fost punct termic,  dar și sume aferente construcțiilor la noua Grădiniță din cartierul Meseș, precum și sume aferente dotărilor în alte unități de învățământ. Totodată, sunt cuprinse în aceste liste de investiții și reabilitarea unor blocuri din municipiu precum și a unor drumuri forestiere, montarea unor stații de încărcare pentru mașinile electrice. De asemenea, o idee mai veche, care nu a beneficiat de atenție până acum deși a fost anunțat încă de la instalarea noii administrații, în urmă cu trei ani, va fi demarat, din punct de vedere al documentelor, prin alocarea unei sume în vederea executării proiectului. Este vorba despre Zona de Agrement din Aghireș, acolo unde municipalitatea promitea în urmă cu doi ani, printre altele, mutarea Zilelor Zalăului, lucru care, firește, nu va fi posibil prea curând.

 Zalăul va avea o nouă statuie de mari dimensiuni: cea a domnitorului Mihai Viteazul

Vor fi alocați bani, totodată și unor lucrări de modernizare și dotare la Stadionul din municipiu, precum și a lucrprilor de reabilitare la statuia lui Wesselenyi.

Un alt plan al Primăriei, asupra căruia zălăuanii nu au fost consultați încă, este amplasarea unei statui de dimensiuni mari a lui Mihai Viteazul, în municipiu. Proiectul capătă deja contur și devine certitudine, prin alocarea unor sume de bani ce vor fi necesare proiectării și execuției (aproximativ 300.000 de lei). Primăria își va aloca și ea sume de bani în vederea efectuării unor reparații capitale și amenajării unor conducte în curtea instituției, știut fiind faptul că, deși a fost peticită și văruită parțial în anii trecuți, clădirea are un aspect exterior care lasă de dorit. Au mai fost alocate sume importante unor obiective precum Căminul Cultural și Școala din Stâna, precum și în vederea reamenajării unor zone importante din municipiu, în special zone considerate abandonate, cum sunt cele din vecinătatea blocului Scala, cea din apropierea Școlii Gimnaziale Corneliu Coposu, Valea Sărmaș și a altor zone de acest gen din municipiu.

One Thought to “Bugetul Zalăului a fost adoptat: „Dezvoltarea” primește mai mulți bani decât „Funcționarea””

  1. Ioan

    Dar parcarea de la Spitalul Judetean + Salvosan Ciobanca , doua mari unitati spitalicesti , cand o faceti –- de consilieri ? Da Doamne sa aveti nevoie sa parcati acolo in fiecare zi , pana cand veti rezolva parcarea !

Leave a Comment