Bugetarii sălăjeni, plătiți regește din banii noștri

Instituţiile care au „neglijat” să asigure transparenţa veniturilor salariale până la finele lunii septembrie, după cum prevede legislaţia în vigoare, au publicat în cele din urmă pe site-urile proprii lista tuturor funcţiilor plătite din fonduri publice.

Tabelele afişate în mediul online dezvăluie lefurile de huzur cu care sunt răsplătiţi angajaţii de la stat. Consiliul Judeţean Sălaj este una dintre instituţiile cele mai generoase cu personalul său. Evident,cei mai mulţi bani îi încasează preşedintele instituţiei, Tiberiu Marc, al cărui salariu de bază depăşeşte uşor 21.000 de lei. Îi urmează cei doi vicepreşedinţi, Sergiu Panie şi Szilagyi Robert, fiecare cu câte 19.000 de lei, administratorul Pop Emeric, cu 18.000 de lei, şi secretarul Cosmin Vlaicu, care, pe lângă salariu de 13.594 de lei se adaugă indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, de 950 de lei, dar şi voucherele de vacanţă de 1.450 de lei.

Potrivit listei de salarii, un director din CJ Sălaj este remunerat cu peste 10.000 de lei, un şef de serviciu cu circa 9.000 de lei, în timp ce un consilier ia între 4.700 şi 7.000 de lei.

Sporuri de condiţii vătămătoare la CAS

La Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj, toţi angajaţii beneficiază, pe lângă salariu, de un spor de condiţii vătămătoare de 15 la sută, dar şi de voucherele de vacanţă. Directorul general Olga Stana este cel mai bine plătit lucrător, ea obţinând lunar o leafă brută de aproape 18.000 de lei, din care peste 2.000 de lei reprezintă sporurile. Directorul executiv Marius Tăutu ia aproape 12.000 de lei, iar medicul şef Daniela Cordea, 11.000 de lei. Un consilier din CAS Sălaj câştigă între 5.000 şi 8.800 de lei, în timp ce un şofer este remunerat cu 4.200 de lei.

Salarii consistente obţin şi cei din Direcţia de Sănătate Publică Sălaj. Directorul Ligia Marincaş obţine lunar peste 12.000 de lei brut, sumă ce cuprinde salariul de bază, majorările salariale şi sporurile, iar cei doi adjuncţi, câte 11.000 de lei.

Cel mai bine plătit medic ia peste 33.000 de lei

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cel mai mare salariu îl obţine un medic primar – 33.400 de lei (aproape jumătate o reprezintă contravaloarea gărzilor), în timp ce managerul unităţii spitaliceşti, Liliana Neaga, are 17.521 de lei plus indemnizaţia de hrană de 244 de lei. Salariul de bază al unui asistent medical porneşte de la 3.700 de lei (debutant) şi urcă până la 7.000 de lei (asistent principal cu studii superioare), la care se adaugă, după caz, gărzile, sporul de tură, bonurile de masă ori sumele compensatorii. În aceste condiţii, cea mai mare sumă ce revine unui asistent medical este de 13.000 de lei.

Şeful Casei Judeţene de Pensii Sălaj, Marius Stanciu, este răsplătit pentru activitatea sa lunară cu aproape 9.900 de lei, 15 la sută din sumă fiind sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, iar adjuncţii Anamaria Ielciu şi Florian But cu peste 9.000 de lei fiecare. Pentru consilierii din instituţie salariile încep de la 2.800 de lei şi pot depăşi 7.000 de lei. Cei doi medici de la Cabinetele de Expertiză Medicală din subordinea CJP Sălaj iau 12.000, respectiv 18.000 de lei.

Salarii grase la DSV

Demne de invidia lucrătorilor din mediul privat sunt şi lefurile specialiştilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, unde şeful Mircea Martin este remunerat cu 13.400 de lei, adjunctul, cu 1.000 de lei mai puţin, iar şefii de birou şi cei de serviciu, între 10.000 şi 12.000 de lei. Consilierii câştigă între 4.500 şi 9.000 de lei, în timp un medic veterinar nu ia mai mult de 4.600 de lei.

Deşi legea îi obligă să publice de două ori pe an salariile plătit din bani publici, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret nu au pus pe site-ul instituţiei, în 2018, niciun anunţ de acest fel. Ultima postare se referă la lefurile din septembrie 2017.

Potrivit Legii nr. 153/2017, pentru a se asigura transparenţa veniturilor salariale, “toate autoritățile și instituțiile publice vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor menține publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele: salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora; orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora”.

Nerespectarea acestei obligaţii se sancționează de către Inspecţia Muncii cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, mai spune legea.

Alte articole

7 Thoughts to “Bugetarii sălăjeni, plătiți regește din banii noștri”

 1. Anonim

  pentru Tibi Marc, salariul este doar pt cheltuieli minore. El banii ii face cu firma de pe centura Zalaului. Unicul producator de asphalt si beton, pentru banii publici. oriunde in Salaj este o lucrere din bani publici, cimentul/betonul si asfaltul este asigurat de firma lui tibi Marc.

 2. Anonim

  Anamaria Ielciu a fost amanta lui Radu Cristescu?

 3. Bine 08:21

  Tu bati calul saua sa priceapa iapa. Cine are urechi sa asculte!

 4. Dracnea

  Asta este PSD,aveti ce ati votat.

  1. Anonim

   si o voteze in continuare cu PSD , ca sa nu ramana fara salariile asta…deja se gandesc cum va fi dupa urmatorele alegeri daca va pierde PSD , vor scadea salariile ca pe vremea lui Boc ?? chiar la evenimentele din 10 august un termurat cativa ca va pica guvernul…

 5. Anonim

  la spital , e cu spaga cu tot ??????? sau lipseste o coloana din tabel ???

 6. Anonim

  Foarte bine! Pana acum noi, bugetarii, am fost muritori de foame. Acum suntem boieri si este statul nostru, nu al vostru al muritorilor de rand! Daca nu va place plecati in alta parte!

Leave a Comment