Autorizațiile pentru construcția de locuințe în Zalău sunt în creștere

Potrivit datelor puse la dispoziție de Primăria Zalău, autorizațiile pentru construcția de locuințe, în luna august, sunt în creștere la nivel de municipiu. De altfel, în primele opt luni din acest an, numărul autorizațiilor a rămas constant, cu mici fluctuații: august (18), iulie (11), iunie (14), mai (10), aprilie (7), martie (9), februarie (9), ianuarie (4). Se așteaptă ca până la sfârșitul anului să se păstreze trendul ușor ascendent al autorizațiilor de construcție eliberate de autoritățile locale.

Situația la nivel național, stă cu totul altfel. Din datele publicate, în 29 septembrie, de către Institutul Național de Statistică, construcția de locuințe a scăzut, în primele 8 luni, cu 23,9%.

Scăderi vizibile s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-1539 autorizaţii), Nord-Vest (-1181), Sud-Muntenia (-1132), Vest (-932), Nord-Est (-792), Sud-Est (-722), Sud-Vest Oltenia (-604) şi Centru (-407). Situația se explică, în principal, prin costurile tot mai mari ale materialelor de construcții, dar și al creșterii costurilor cu finanțarea bancară, astfel că dobânzile mai mari au scăzut apetitul antreprenorilor dar și al populației de a se împrumuta de la bănci.

În condițiile în care se estimează noi creșteri ale materialelor de construcție, mâna de lucru este rară și tot mai scumpă, iar băncile nu par să-și îndulcească prea curând ofertele de creditare, se estimează că tot mai puțini români vor alege să se aventureze în construcția unei case. La nivel de județ, tot mai mulți sălăjeni au ales să investească în cumpărarea de teren intravilan în Zalău și în apropierea municipiului (Aghireș, Ortelec, Panic, Crișeni, Hereclean). Din datele oferite de agenții imobiliari zălăuani reiese faptul că acest trend va continua până la sfârșitul anului. La mare căutare se află terenurile intravilane cu suprafața cuprinsă între 10 – 15 ari, situate în apropierea căilor de acces și cu o panoramă deosebită, această ultimă cerință primând în fața accesului la utilități.

 

One Thought to “Autorizațiile pentru construcția de locuințe în Zalău sunt în creștere”

  1. […] Potrivit datelor puse la dispoziție de Primăria Zalău, autorizațiile pentru construcția de locuințe, în luna august, sunt în creștere la nivel de municipiu. De altfel, în primele opt luni din acest an, numărul autorizațiilor a rămas constant, cu mici fluctuații: august (18), iulie (11), iunie (14), mai (10), aprilie (7), martie (9), februarie (9), ianuarie (4). Se așteaptă ca până la sfârșitul anului să se păstreze trendul ușor ascendent al autorizațiilor de construcție eliberate de autoritățile locale. Situația la nivel național, stă cu totul altfel. Din datele publicate, în 29… Citeste mai mult […]

Leave a Comment